Ampülü Kim Buldu

Elektriğin icadından sonra bununla beraber bir çok yeni buluş hayatımıza girdi. Hayatımızda büyük yeri olan icatlardan biri de ampuldür. Gündüzleri güneş ışığından faydalanıyoruz peki ya geceleri ? Bu ampülü kim icat etti diye sorar gibisiniz.

Ampulün buluşu için iki isim tüm dünya tarafından biliniyor. Bunlardan biri Sir Joseph Swan, diğeri ise Thomas Edison’dur. Bu iki bilim adamı da ampulü icat etmek için kıyasıya bir yarış içine girmişti. Bilim adamlarının ampulü bulmasının tek amacı ticari kar güdümü olmasıydı. Edison 1878’li yılların eylül ayında bu çalışmalara başladı. Yaklaşık 12 ay süren bir çalışma sonucunda ufak birkaç elle tutulur sonuç buldu. Thomas Edison’dan önce çalışmalarını bitiren Sir Joseph Swan ilk defa 1878 yılında Newcastle’da ampulü bulmuştur.

Sir Joseph Swan bu bulduğu ampulü tanıtmak için bir konuşma düzenledi. Bu konuşma esnasında ampulü daha iyi tanıtmak için deneylerden daha fazla elektrik akımı verdi. Bu akımı kaldırmayan ampul çalışmadı ve izleyiciler ampulün nasıl ışık verdiğini göremediler. Fakat Sir Joseph Swan yenilgiyi kabul etmedi yeni bir konuşma düzenledi. Bu konuşma 1879 yılında Sunderland’de oldu. Sir Joseph Swan bu sefer aynı hataya düşmeyip, elektrik akımını azalttı.

Bu ikinci konferans da izleyicilerine ampulden gelen ışığı gösterdi. Swan’ın bu çalışması Edisondan 10 ay önce yapıldı. 27 kasım 1880 senesinde buluşunun patentini aldı ve hemen sonrasında Swan ampullerinin üretimi başladı. Ticari amaç ile üretilen ampuller 1880 senesinde Menlo Park’taki tesislerde üretildi. Üretilen bu ampuller el emeği ile yapılıyordu. Tam tamına 200 ayrı işlemlerden geçip kontrol ediliyor ve ondan sonra pazara sürülmekteydi.

Bu sebep yüzünden ampulün fiyatı o zamanlara göre bir hayli yüksekti. Ampullerin o zamanki fiyatı tanesi iki buçuk dolardan piyasaya sürüldü. Bu rakam 1880’li yıllar için çok yüksek bir rakamdı. Zamanla talep artışı gösterildi ve el emeğinden çekilip makine üretimine geçilince ampul fiyatların da düşme görüldü.

İlginizi Çekebilir  Patlıcan Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu