Bel Fıtığı Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar

Omurgamızın bel kısmında toplamda beş adet olmak üzere omur ve disk bulunmaktadır. Bu bölge vücudun en çok ağırlık taşıyan bölgesidir. Herhangi bir zorlamayla oradaki koruyucu kısım olarak adlandırılan yer yırtılabilir ve çekirdek arkadaki kanala doğru fıtıklaştığı takdirde bu bölgede bulunan ve bacaklara doğru giden sinirlere bastırır ve bu sinirlerin rahat bir şekilde çalışmasını engellemektedir. Bunun sonucunda belde ve bacaklarda ağrı, uyuşma olmaktadır ve bu çekilmez bir hal almaktadır. Bu durum Bel Fıtığı olarak adlandırılmaktadır.

 

bel ağrısına ne iyi gelirBel Fıtığının Belirtileri

Bel fıtığının başlıca belirtileri iki bacağımızda ya da tek bacağımızda ağrı,  uyuşma, hareket ederken kısıtlamalar çekmek, yürürken ve otururken zorluk çekmek. Bunlar bel fıtığının başlıca belirtileridir.

 

Bel Fıtığı Riski Kimlerde Fazladır?

Günümüzde yetişkin insanların yüzde yirmi ve yüzde otuzu bel fıtığından rahatsızdır. Bel fıtığının görülme oranı açısında kadın ve erkekler arasında herhangi bir farklılık görünmemektedir.
Bel fıtığına neden olan risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

 

Obezite:

 Bel fıtığının en sık görülen nedenlerinden birisi de aşırı kilolardır. Vücudumuzun en çok ağırlık taşıyan bölgesi olan omurgamız ağırlığın çoğalmasıyla omurgamızda yer alan disklerin fıtıklaşmasıyla şekli bozulur. Şekli bozulan disklerin sinirlere baskı yapması sonucunda çeşitli ağrı ve uyuşmalar görülmektedir.

 

Hareketsizlik:

Vücudumuzun yükünü taşıyan sadece omurgamız değildir. Bunun yanı sıra boyun ve karın kasları da yükler taşımaktadır. Yaşamımız düzensiz olduğunda, egzersiz yapılmadığında ve hareket edilmediği durumda vücudumuzda yük binen kaslarımız yeterince gelişmez. Bu durumda ise vücudumuzun taşıdığı ağırlık omurgamıza ek ağırlık olarak gelir. Oysaki kaslarımız gelişkin olduğu takdirde bu yük omurgaya binmez ve belde herhangi bir ağrı söz konusu olmaz.

İlginizi Çekebilir  İdrar Yolu Enfeksiyonu

 

Sigara İçmek:

Sigara omurgadaki diskleri zayıflatır ve iyileştirmeyi de yavaşlatmaktadır.

 

Günlük Yaşamda Omurga Fizyolojisine Dikkat Etmek:

 Günlük hayatta birçok duruma maruz kalmaktayız. Bunlardan bazıları nesneleri itme, çekme, kaldırma gibi durumlardır. Bunları uygularken omurga fizyolojisine uygun bir şekilde hareket edilmelidir. Örnek verecek olursak yerdeki bir nesneyi kaldırırken dizlerimizi kırıp çömelmeliyiz. Kalkarken de aynı şekilde hareket edilmelidir. Omzumuza herhangi bir yük kaldırırken de yüksek bir yerden (merdiven, sandalye gibi) kaldırılmalıdır. Günlük yaşantımızda çalışırken masada oturuyorsak oturma şeklimize dikkat etmeliyiz. Genelde dik oturmalıyız. Kambur bir şekilde oturmak ciddi rahatsızlıklar doğurabilmektedir. Seçeceğimiz sandalye ise omurgayı dik bir biçimde destekleyecek şekilde olmalıdır. Eğer sandalyeniz omurganızı desteklemiyorsa belinize omurganızı destekleyecek şekilde bir yastık ta koyabilirsiniz.

 

bel ağrısıMeslekle İlgili Faktörler:

Ağır yük kaldırma zorunluluğu kılan meslekler. Örneğin inşaatta çalışan insanlar. Sürekli öne doğru eğilme, uzun zaman araba kullanan kişilerin omurgası fizyolojisi sürekli olarak zarar görmektedir. Bunun yanında futbol, basketbol, güreş gibi sporları yapan kişilerde de bel fıtığı görülebilmektedir. Isınmadan yapılacak olan spor belimizde fıtık oluşmasına sebep olabilir.

 

Bel Fıtığına Sebep Olabilecek Hareketler Nelerdir?

  • Yerden kaldırılacak ağır cisimleri dizlerimizi kırmadan eğilerek almak.
  • Dizlerimizi kırmadan yükü çekmek veya itmek.
  • Omzumuzun üzerine yük koymak ve yukarıya doğru uzanmak.
  • Masa başında çalışırken belimizde destek olmaksızın uzun süre oturmak.
  • Uzun mesafelerde ağır bir yükü elde taşımak.

Bel Fıtığından Nasıl Korunabiliriz?

  • Bol bol egzersiz yapıp karın, bel, sırt kaslarımızı güçlendirmeliyiz. En etkili korunma yöntemlerinden bir tanesidir.
  • Güçlü olan bel, sırt ve karın kasları beldeki disk üzerine binen yükü azaltmaktadır.
  • Eğer fazla kilonuz varsa bu kilolardan kurtulmalısınız. Böylece belinizdeki diske binecek olan yükü hafifletmiş olursunuz.
  • Eğilip kalkarken yükün vücudumuza eşit şekilde dağılmasına dikkat etmeliyiz. Böylece Yükün tek bir yere binmesini önleriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu