Çocukta İdrar Kaçırma Sorunu

Çocukta İdrar Kaçırma Sorunu Nedir?

0- 2 yaş arası çocuklarda idrar kaçırma normal bir durumdur. Mesane kasları henüz gelişimini tamamlamadığından, 2 yaşına dek gece veya gündüz idrar kaçırmaları görülebilir. Gece idrar kaçırmaları ise çocuk 4 ila 4.5 yaşına gelene dek sürer. Yine, 2 ila 4 yaş arası, ara sıra görülen idrar kaçırma da normal karşılanır. Ancak çocuk 4, 5 yaşına gelmesine rağmen gece veya gündüz hâlâ altını ıslatıyorsa, idrar kaçırma (Enuresis) probleminden bahsedilebilir.

 

İdrar Kaçırmanın Çeşitleri Nelerdir?

Kimi çocuk, gündüz idrar kaçırma problemi yaşamadığı halde geceleri yatağını ıslatır. Gece yatak ıslatmayı tetikleyen fobi, stres gibi psikolojik faktörlerin yanı sıra; sinir kas iletişimini aksatan fizyolojik nedenlerin varlığı söz konusu olabilir.

Çocukta gece yatak ıslatma sorunu görülmediği halde, gündüz tuvaletinin geldiğini söylememe ve idrar kaçırma meydana gelebilir. Sorun genellikle çocuğun tüm ilgisini oyuna yöneltmesi ve bundan dolayı sıkıştığını fark edememesinden kaynaklanır.

Mesane kasları gelişimini tamamladığı halde, 5 yaş civarı sürekli alt ıslatma probleminin altında idrar yolu enfeksiyonları, genetik yatkınlık ya da nörolojik problemler yatıyor olabilir. Aynı zamanda; aile içi şiddet, saldırganlık, güvensizlik gibi psikolojik nedenler de sürekli alt ıslatmaya zemin oluşturur.

 

 

Yatağa ve Önüne Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

Bu sorun bazı çocuklarda belki de evleneceği yaşlara kadar devam etmektedir. Özellikle ileri ki yaşlara kadar devam eden yatağı ıslatma eyleminin farklı sebepleri olabilir. Uzmanlar bunun daha çok psikolojik nedenlere bağlı olduğunu savunuyorlar. Küçükken aile içinde yaşadığı bazı olumsuzluklar çocuğun bilinçaltında kalır ve istem dışı olarak yatağa ıslatmasına neden olur. Eğer durum böyleyse ihmal etmemek ve sorun büyümeden bir psikoloğa gitmek gerekir.

 

Yatağa Kaçırma Genetik de Olabilir

İlginizi Çekebilir  Bebeğinizin Beslenmesiyle İlgili 6 Önemli Bilgi

Yatağa kaçırmanın veya sürekli önüne kaçırmanın sebepleri arasında genetik etkenler de sayılabilir. Toplumda bunun örnekleri çok fazla. Bir ailede bütün çocuklar veya birkaç tanesi altına, yatağa veya önüne kaçırabiliyor. Bu da zaman içerisinde düzelebilecek bir durumdur. Çocuklarda sürekli altına kaçırma sorunu bir hastalığın belirtisi de olabilir. Örneğin erkek çocuklarda sünnet edilince bu durum düzelir. Kız çocuklarda ise iltihabi bir durum veya mayasır olabilir. Her şekilde çocukları bu süreçte yalnız bırakmamak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu