E-104 Katkı Maddesi Nedir Zararları Nelerdir?

E104, Renk boyası olan gıdalarda kullanılır. Karşımıza bir çok alanda çıkmaktadır. Bunların başlıcaları; içecekler ve renkli şekerlerdir. Gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsinde yasak olan E104 katkı maddesi ülkemizde meyve sularında kullanılması yasaklanmış ancak aromalı içeceklerde kullanımı serbest bırakılmıştır.

E104 katkı maddesi sarı ve portakal rengi vermede kullanılır. Sentetik bir madde olduğunu 104 katki maddesi nelerde bulunurda notlarımız arasına ekleyelim. Sentetik bir madde olduğundan ötürü zararlı bir maddedir yani kanserojendir. Çocuklara zararı yetişkinlerden daha fazladır. Çocuklarda hiperaktiflik yan etkisine sahipken ileri ki yaş gruplarında ise deride dökülme, astım gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Yetişkinlerde etkisi geçici olsa da çocuk yaştakilerde kalıcı olabilmektedir.

Haziran ayında Gıda Kodeksinin yayınladığı bildiriden dolayı etiketlerde E104 kodu yer alması zorunlu hale getirilmiştir. Zararlı olduğu bir çok kişi tarafından bilinmeyen E104 insan sağlığına ciddi zararlar verebilmektedir. Kendi sağlığınız ve ailenizin sağlığı için aldığınız her ürünün etiketini kontrol etmeli ve bulunan E kodları dikkat etmelisiniz.03

E104 kullanım amacı
Bu kod içeceklere yeşil yada sarı rengi vermede kullanılır.

E104 Kodunun Diğer İsimleri

E104 sadece bir kısaltma ismidir, bu sayede gerçek içeriği araştırmayan kişilerden korunuyor. Bir çok isimle kaşımıza çıkmaktadır.Bunlar;
Kunolin Sarı,CI 47005,Gıda sarı 13,Kinolin Sarısı
E104 Maddesinin kaynağı Nedir?
Tamamen sentetik bir maddedir. Yani Laboratuvar ortamında elde edilmiştir. Doğada var olan bir madde değildir. Var olan maddelerden elde edilmiştir.

 

E104 Katkısının Dinen Uygunluğu ( E104 helal mi?)
Üretimi sırasında helal olmayan maddeler(alkol ve türevleri) kullanılmıştır.

E104 Katkı Maddesinin Yan etkileri Nelerdir

İnsan sağlığına zararlı olan ve yüksek oranda alerjiye sebep olan sentetik bir maddedir. İnsan vücudunda toplanarak zararı daha sonra ortaya çıkmaktadır. E104 kodlu ürünler ayrıca bağımlılık yapıcı özellik taşır.

İlginizi Çekebilir  Alkolsüz bira içmek günah mıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu