Roaccutane nedir ve nasıl kullanılır? Yeni başlayanlara rehber

Roaccutane nedir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir, ne zaman etki eder ve fiyatı ne kadardır gibi sorulara cevap arayıp genel olarak tedavi süreci hakkında bilgi vermek istiyorum. Öncelikle belirtmek isterim ki 28 yaşında bir erkek olarak tam 6 ay aralıksız roaccutane tedavisi gördüm. Çok zor bir tedavi süreci olduğunu söyleyemem ama dikkat edilmesi gereken bazı hassas noktalar var. Aşağıda kendi rahatsızlık sürecim ve roaccutane kullanımım hakkında detaylı aynı zamanda merak edilen hususları açıklayıcı bir dille anlatmaya çalıştım. Okuyacağınız bu yazının rahatsızlığımın başlangıcından sonuna kadar olan süreç hakkında sizlere de faydalı olabileceği kanaatindeyim.

 

Rahatsızlık nasıl başladı?

Sanıyorum sonbahar aylarındaydık. Yüzümde önce biraz büyükçe bir sivilce çıktı. Önce ucu iltihaplı değildi. Daha sonra giderek büyüdü. Benim sadece yüzümde akneler vardı. Sırt kısmım da bir kaç tane vardı ama önlem almasaydım belki de oraya da yayılabilirdi. Zamanla hafif de olsa ucu iltihaplandı. Rengi de kırmızılaştı. Dokununca ağrı yada sızı hissetmiyordum. Görsel olarak can sıkıcı bir durum. Yaşadığım ilçede bulunan özel bir hastaneye gidip uzman bir dermatolog görüştüm, muayene oldum. Bana ilk ay jel tedavisi uyguladı. Jelin adı ise isotrexin. Bu süreçte aknelerin sayısı gittikçe arttı. Jel tedavisi bittiğinde  tekrar muayene olmaya gittim. Bu kez bana roaccutane tedavisi uygulayacağını söyledi. Ben de daha önce bu hap ile alakalı bazı araştırmalar yaptığım için biraz düşünmek istiyorum diyerek iki gün müsaade istedim. Hemen bir gün sonra Adana Başkent Hastanesi’nden randevu alarak Prof. Mete BABA’ya muayene oldum. Mete Bey, sürece ancak roaccutane ile devam edilebileceğini, başka ilaçlar ile devam edilebileceğini ancak bu durumun rahatsızlığı sadece ertelemekle eş değer olduğunu söyledi. Ben de bir profesör dermatoloğa muayene olmanın rahatlığıyla roaccutane tedavisine başlamaya karar verdim. Profesör’ün bir üst makamı Ordinaryüs. O da ülkemizde olmadığından dolayı gidilecek başka bir yer yoktu.

 

 

Roaccutane nedir?

Roaccutane, akne tedavisinde kullanılan bir haptır. Bana konulan teşhis akne vulgaris olmuştu. Yağ bezlerinin fazla çalışması ile oluşan bir rahatsızlıkmış. Sivilce için de bu tedavi uygulanıyor. Doktorum, roaccutane hastalarının üçte ikisinin bayan olduğunu söylemişti. Bu tedavi özellikle ergenlik sivilcelerinin kalıcı olduğu kişilerde daha çok uygulanıyor. Ben bu hapın 10 ve 20 miligram olanını kullandım.

 

Roaccutane nasıl kullanılır?

İlk ay tam kan tahlili veriliyor. Tahlil sonuçlarına, boy ve kilo oranına, daha önce önemli bir rahatsızlık geçirilip geçirilmediğine göre süreç belirleniyor. Doktorum, beni tedaviye ilk ay hapın 10 mg olanı ile başlattı. Vücudun alışması ve insanın dengesinin bozulmaması için de ilk ay önemli. İkinci ay muayene gittiğimde önce tahlil istedi. Tahlil istediği en önemli değerler AST ve ALT. Bu iki değerin çok önemi var. Bunların dışında da kolesterol değerine bakılıyor. Bu değerlerde bir sorun görmediği için ikinci ay hapı 20 miligrama çıkarttı. Sabah ve akşam 10’ar miligram şeklinde. Yalnız hap saatlerine çok sadık olmak gerekiyor. Tok karna içildiği için de iyi beslenilmeli. İkinci ay sonunda tekrar kan tahlili verdim. Her ay kan tahlili vermek çok önemli. Tabi yüzümde görülür bir iyileşme yoktu. Tahlil sonuçlarında AST ve ALT değerlerinde oynamalar vardı ama doktorum bir sorun görmedi. Üçüncü ayı 30 miligrama çıkarttı. Sabah 20 miligram akşam 10 miligram şeklindeydi. Üçüncü ayda iyileşmenin aksine yüzümde bir kaç tane fazladan akneler belirdi. Üçüncü ay sonunda tekrar kan tahlili verdim. Doktorum hapı 30 miligramda bıraktı ve bu ay da böyle devam etmemi söyledi. üçüncü ay bittiğinde doktorum hapı dördüncü ay 40 miligrama çıkarttı. Akşam ve sabah 20’şer miligram. Bu ay içinde bazı aknelerin küçüldüğünü saptadık. Dördüncü ay sonunda kan değerlerimde oynamalar söz konusuydu ama hapı kullanabilir eşikteydim. Beşinci aya girerken hapın miligramını tekrar 30’a çekti. Beşinci ayı 20+10 miligram kullanarak geçirdim. Beşinci ay sonrasında aknelerde biraz daha iyileşmeler oldu. Tahlil verdikten sonra doktorum altıncı yani son ayımı yine 30 miligram şeklinde devam ettirdi. Altıncı ay bittiğinde yüzümdeki akneler etkisini yitirdi ve sadece ufak tefek kırmızı lekeler kaldı. Onlara da zaten razıydım. Doktorum artık tedaviyi bitiriyoruz dedi. Lekeler için 7.ay’da yine isotrexin jel verdi. Yani ben roaccutane adlı hapı 6 ay kullandım. Bu kişiden kişiye göre değişir. Süreyi en iyi doktorunuz bilir. Roaccutane insanın kafasına göre kullanabileceği bir hap değil. Ciddi bir haptır.

İlginizi Çekebilir  Gökkuşağı Nedir? Nasıl Oluşur? Özellikleri ve Çeşitleri nelerdir

 

Roaccutane’nin yan etkileri nelerdir?

Ben 6 ay bu hapı kullanan birisi olarak yan etkilerini normal dudak kuruması ve genel vücut kuruluğu olarak hissettim. Bazı zamanlarda da kendimi yorgun hissettiğim oldu. Bunların dışında herhangi bir yan etki saptamadım. Elbette bunlar kişiden kişiye değişen bulgulardır. En önemli yan etkisi de bence psikolojik. Zaten görsel anlamda bir sıkıntı var, üstüne de psikolojik bir durum başlarsa tedavi seyri değişir. Bu hap tedavi etmek amaçlı. Bunu böyle algılamak gerekir. Hapı kullanmaya başlamadan önce günlerce araştırma yaptım. Bitkisel tedavi uzmanlarının tüm dediklerini okudum. Hatta İbrahim Saraçoğlu, genç kızlara seslenerek baş harfi “R” olan hapı kullanmayın diyor. Bayanlarda hamilelik dönemlerini etkilemesi açısından bu hap o dönemlerde kullanılmamalı. Mantık olarak o dönemlerde bir çok hap kullanılmamalı zaten öyle değil mi? Yani araştırınca ben bu hapı kesinlikle kullanmam diyorsunuz ama tedavi olmanızda başka çare yoksa yapılacak da bir şey yok demektir.

 

GATA’nın Roaccutane kullananlardan kan almıyor olması olayı nedir?

Açıkçası bunu doktoruma sordum. Doktorum da doğruladı ama şu şekilde izah etti. Doktorum, “GATA zaten sadece roaccutane kullananlardan değil diğer bazı hapları kullananlardan da kan almıyor. Bunu sadece bu hapa yakıştırmak çok doğru olmaz.” demişti.

 

Amerika’da Roaccutane satışı yasak mı?

Resmi ve net bir bilgim yok ama hapın kişileri intihara sürüklediğinden dolayı bu ülkede hapın satışının yasak olduğunu yazan kaynaklar var. Ne derece doğrudur bilinmez ama beni intihara sürüklemedi. Hapı kullanmasa da vücudunda olan akneler zaten insanın psikolojisini bozuyor. Gergin ve sinirli bir insan hapı kullandı diyelim, belki bunu artırabilir ona birşey diyemem ama durduk yere hap normal bir insanı intihara sürüklemez diye düşünüyorum.

 

Roaccutane kullanırken su içmenin önemi

Roaccutane kullanırken insanın cildi kuruyor. Dudakları çatlıyor. Bunu hafifletmenin en etkili yolu su içmek. Ben günlük 2 litre su içtim. Dudaklarım çok az çatlıyordu. Onu da dudak balımı kullanarak önlüyordum. Vücut kremlerinden de destek almıştım. Ama kuruluğu gidermenin en etkili yolu bol su içmek.

 

Roaccutane kullanırken güneş kremi sürmenin önemi

Bu hapı özellikle kış aylarında yani güneşin en etkisiz olduğu mevsimlerde kullanmaktan yanayım. Güneşin zararlı ışınları zaten kurumuş olan derinize temas ettiğinde kalıcı izler bırakabiliyor. Güneş ışını ile roaccutane’nin bağlantısı kurumuş bir deri. Güneşe çıkmadan güneş kremi kullanmanızı tavsiye ederim. Sürekli de yenilemelisiniz. 50+ olan güneş kremlerini tercih edebilirsiniz. Ben ondan kullanıyordum.

 

Roaccutane’nin fiyatı ne kadardır?

SGK’ya bağı bir çalışan olarak 2 kutu hapa ortalama 60,00 TL para ödüyordum. 2015’in Eylül ayı gibiydi. Pahalı bir tedavi olmasının nedeni aslında haplar değil de yanında alınan kremli duş jeli, vücut losyonu, dudak balımı ve güneş kremi oluyor. Bu ürünleri de kesinlikle alıp kullanmanızı tavsiye ederim.

 

Roaccutane kullanırken uykunun önemi

Kullanılan hap roaccutane olunca uykunun da iyi alınması şart oluyor. Günde 6 saat uyuyorsanız bunu 7 saate çıkarmalısınız. Hap, insanı gerçekten biraz yoruyor. Bu yorgunluğu da ancak uyuyarak atabiliyorsunuz. Ben uykuma çok özen gösterdim. Siz de iyi dinlenmelisiniz.

 

Dipnot

Yukarıdaki yazıda kendi deneyimlerimden bahsettim. Bu tedavi kesinlikle doktor eşliğinde uygulanmalıdır ve her ay düzenli bir şekilde doktorun istediği tahliller verilmelidir. Doktor istemese de siz tahlilinizi hiç aksatmadan yaptırmalısınız. İnternette yer alan bilgiler sadece ön bilgi mahiyetinde olsun. Akne tanısı doktorlar tarafından konulmalı ve tedavi yine doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum. Sormak istedikleriniz olursa memnuniyetle cevaplayabilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu