A vitamini Nedir, Faydaları Nelerdir?

A vitamini, yalnızca balık ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunan yağda çözünen bir vitamindir. Retinol ve karotenoidlerle benzer işlevlere sahiptir. Hayvansal ürünler vücuda büyüme, gelişme, doğurganlık ve bağışıklık fonksiyonu için önemli olan retinoid pigmentleri sağlar. A vitamini iki şekilde bulunabilir: retinal ve retinoik asit. Retina görme için gereklidir, retinoik asit ise hücre büyümesi, hücre farklılaşması ve doku onarımı için gereklidir.

A vitamini, hem bebeklerde ishali önlemek için bir gıda katkı maddesi hem de sağlığı geliştirmek için vitamin takviyeleri olarak uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Çoğu insan diyetlerinden A vitamini alır. Bazı insanlar, sağlıklı bir diyetin parçası olarak morina karaciğeri yağı veya A vitamini içeren diğer besin takviyeleri gibi vitamin ürünlerini de kullanır. Bir antioksidan olarak, hücreleri yaşlanmaya, kalp hastalığına, kansere veya diğer kronik hastalıklara yol açabilecek serbest radikal hasarından da korur. A vitamini, antioksidan görevi gören yağda çözünen bir vitamindir. Genel olarak görme, kemik büyümesi, bağışıklık fonksiyonu ve hücre büyümesi için de önemlidir.

a vitamini
a vitamini

A vitamini iki şekilde bulunabilir;

  • Retinal
  • Retinoik asit

Retina görme için gereklidir, retinoik asit ise hücre büyümesi, hücre farklılaşması ve doku onarımı için gereklidir. A vitamini (prekürsörler) karaciğerde 1-retinoik asit (RA) oluşturmak üzere dönüştürülür

buy kamagra 100mg

, bu daha sonra oksidasyona uğrayarak tüm retinol (18R-retinol) oluşturur. RA vücutta depolanmaz ve doku bakımı ve onarımı, özellikle kemik büyümesi için gereklidir. Retinol, hücreler tarafından hücresel enerji yapmak ve hücresel zarları oluşturmak için kullanılır. Tüm A vitamini öncü molekülleri bir molekül retinoik asit içerir.

Vücutta A vitamini iki forma ayrılabilir: retinol (all-trans-retinoik asit olarak da bilinir) ve metaboliti, retinil esterleri. Retinol, yaş, cinsiyet ve beslenme durumuna göre değişmekle birlikte beş ila dokuz gün arasında bir yarı ömre sahiptir; genellikle vücut depolarının %15’i 30 gün içinde retinaya oksitlenir.

A Vitamini Faydaları Nelerdir?

A vitamini, hem bebeklerde ishali önlemek için bir gıda katkı maddesi hem de sağlığı geliştirmek için vitamin takviyeleri olarak uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Çoğu insan diyetlerinden A vitamini alır. Bazı insanlar, sağlıklı bir diyetin parçası olarak morina karaciğeri yağı veya A vitamini içeren diğer besin takviyeleri gibi vitamin ürünlerini de kullanır. Bir antioksidan olarak, hücreleri yaşlanmaya, kalp hastalığına, kansere veya diğer kronik hastalıklara yol açabilecek serbest radikal hasarından da korur.

A vitamini sağlıklı cilt, saç ve tırnakları destekler; görüş; ve çocuklarda büyüme. Vücudun protein, karbonhidrat ve yağları kullanmasına yardımcı olur. A vitamini aynı zamanda hem erkeklerde hem de kadınlarda bağışıklık sisteminin normal işleyişinin ve üreme fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur. A vitamininin faydaları şunlardır:

İlginizi Çekebilir  Yağ Yakımını Artıran Besinler

Yetişkinler ve Çocuklar için Önerilen Günlük A Vitamini Dozu Nedir?

  • Yetişkin erkekler ve kadınlar için önerilen günlük A vitamini alımı, diyetle sağlanan 2.000 mg’dır (2.000 μg/gün).
  • 1-3 yaş arası çocuklar için AI 600 µg/gün’dür.
  • 4-8 yaş arası çocuklar için 800 µg/gün;
  •  9 yaşından büyükler için 900 µg/gün’dür.
  • 1-3 yaş arası çocuklar için önerilen günlük A vitamini alımı 600 µg/gün’dür.
  • 4-8 yaş arası çocuklar için AI 800 µg/gün’dür;
  • 9 yaşından büyükler için 900 µg/gün’dür.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde önerilen günlük doz 1.000 μg/gün’dür.
a vitamini
a vitamini

Diyetinizden Çok Fazla A Vitamini Alabilir misiniz?

Evet. Vücuttaki fazla A vitamini toksik olabilir, karaciğer hasarına ve kemik kırılganlığının artmasına neden olabilir. A vitamininin tolere edilebilir üst alım seviyesi, yetişkin erkek ve kadınlar için 10.000 IU/gün’dür (3.000 μg/gün). Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) Diyet Takviyeleri Ofisine göre, bu, hemen hemen tüm bireylerde olumsuz sağlık etkilerine neden olması muhtemel olmayan en yüksek günlük alım seviyesi olarak kabul edilir. Dokuz ay ile üç yaş arasındaki çocuklar için 7.500 IU/gün’dür (2.500 μg/gün).

Bir Kişi İhtiyaç Duyduğundan Daha Fazla A Vitamini Alabilir mi?

Evet. Yetişkinler için A vitamini için tolere edilebilir üst alım seviyesi 10.000 IU/gün’dür (3.000 μg/gün), ancak standart bir diyetteki ortalama günlük vitamin ve mineral alımı bir kişiden diğerine büyük ölçüde değişebilir. Pek çok insan, Tıp Enstitüsünün Gıda ve Beslenme Kurulu ve Amerikalılar için Diyet Rehberi tarafından önerilenden daha fazla miktarda A Vitamini alır ve herhangi bir olumsuz sağlık etkisi olmaz.

A Vitamini Aşırı Dozda Olabilir mi?

A vitamini doz aşımından bilinen tek bir ölüm vakası vardır; bununla birlikte, bireylerin aşırı dozlar aldıktan sonra kendilerini iyi hissetmedikleri birçok rapor edilmiş vaka vardır (örn. 30 yaşında bir erkek bir günde 15.000 IU aldığını bildirmiştir).

Bu, önceden oluşturulmuş yüksek miktarda A vitamini alımıyla ortaya çıkabilen nadir bir durumdur. En sık hamile kadınlarda ve yüksek dozda takviye alan veya çok miktarda karaciğer yiyenlerde görülür. Bu duruma hipervitaminoz A denir.

a vitamini
a vitamini

Hipervitaminoz A’nın spesifik belirtileri olmamasına rağmen, A vitamini içeren takviyeleri aldıktan sonra kendinizi iyi hissetmiyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Semptomların gelişmesi aylar alabilir ve kuru cilt, kırılgan tırnaklar ve saç dökülmesini içerebilir. Aynı zamanda iştahsızlık, bulantı, kusma ve uyuşukluk gibi daha şiddetli semptomlar.

Gıdalarda Ne Kadar A Vitamini Bulunabilir?

Farklı gıda türleri farklı miktarlarda A vitamini içerir. Örneğin havuç ve brokoli A vitamini öncüleri içerirken, süt sadece retinil esterleri içerir. Vücut, ihtiyaç duyduğu tüm beta-karoteni meyve ve sebzelerden emebilir, ancak sütten alamaz.

Retinol, karaciğer ve yağ dokularında all-trans-retinoik asidin (RA) bir metaboliti olan 1-retinoik asit (RA) olarak depolanır. Karaciğer retinolün kendisini RA’ya dönüştürmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu