Akvaryum Kurulumunda ve Bakımında Önemli Noktalar

Akvaryum kurulumunda ve bakımında önemli noktalar bu hobiye yeni başlayacaklar için özellikle önemli olabilir. Diğer canlılara kıyasla yaşam alanları için farklı etmenler gereken balıkların bakımı için çok daha hassas davranmak gerekiyor. Örneğin bazen su değerlerinde oluşacak ufak bir değişim bile kötü sonuçlar yaratabilir. Bu yüzden kurulum aşaması ve sonrasındaki bakım süreci için mutlaka göz önünde tutulması gereken noktalar bulunuyor.

Akvaryum Kurulumunda Öncelikli Konu

Akvaryum kurulumu yapmak için her şeyden önce ne türden bir akvaryum kuracağınıza karar vermelisiniz. Her ne kadar dışarıdan bakıldığında tüm akvaryumlar aynı gibi görünse de bu durum oldukça yanıltıcıdır. Çünkü pek çok akvaryum türü bulunur. Örneğin sadece bitkilerden oluşan akvaryum ya da tuzlu su balıklarının yaşadığı akvaryum kurabilirsiniz. Temel akvaryum çeşitleri şu şekildedir;

  • Tatlı su akvaryumu; şebeke suyu veya içme suyu tatlı sudur ve tatlı suda yaşayan balıkların akvaryumuna tatlı su denilir. Esasında pek çok akvaryum kolay bakım ve tür çeşitliliği açısından tatlı su akvaryumudur. Özellikle hobiye yeni başlıyorsanız tatlı su akvaryumu seçmelisiniz.
  • Tuzlu su akvaryumu; tuzlu su balıklarının yaşadıkları akvaryumdur. Gelişmiş ekipman gerektirir ve hobide deneyimli olanlara önerilir. Özellikle su değerlerinin korunması için dikkat gerektirdiğinden yeni başlayan veya orta seviyede olanlara tavsiye edilmez.
  • Bitki akvaryumu; bitki akvaryumu kurmak hobide farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için idealdir. Canlı tatlı su bitkilerinin bakımının yapıldığı bu akvaryum türünde de CO2 salınımı gerekeceğinden malzeme masrafınız artabilir.

Akvaryum Nasıl Kurulur?

Akvaryum kurulumu yapmak için öncelikle kuracağınız akvaryuma karar vermeniz gerekiyor. Tatlı su akvaryumu yeni başlayan veya çok deneyimli olmayanlar için idealdir. Tatlı su akvaryumunda aynı zamanda bakabileceğiniz balık sayısı da fazladır.

Akvaryum kurulumunda ilk olarak bakmak istediğiniz balıkları da belirlemeniz gerekir. Akvaryum kurulduktan sonra balık seçimi yapmanız tavsiye edilmez. Çünkü kuracağınız akvaryum, balıkların evi olacağından rahat etmeleri önemlidir.

Temel olarak bakımı kolay ve sizi zorlamayacak balıkları seçerek başlayabilirsiniz. Bunlar;

  • Canlı doğuranlar; lepistes, moli, kılıç, melek, tetra gibi balıklardır.
  • Cichlid; çiklit olarak da bilinen bu balıklar kendi türleri ile yaşar. Özellikle 1 metreyi bulabilecek boyları sebebiyle akvaryum boyutunu da balıklara göre ayarlamanız gerekir.
  • Özel türler; bazı türler yalnız veya sadece kendi türleri ile yaşar. Eğer özel tür bakmak istiyorsanız (Japon balığı gibi) akvaryum tasarımını buna göre yapmanız gerekir.
İlginizi Çekebilir  Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Her balık türünün yaşam alanı için talep ettiği koşullar bulunur. Örneğin çiklit balıklar tercih edecekseniz onların doğalarına uygun şekilde tasarım yapmanız gerekir. Akvaryumun içinde saklanma alanları, oyuklar, taşlar ve kum olmalıdır. Bitkilere zarar verdikleri için çiklit akvaryumu kurulumu için bitki kullanmamanız gerekir.

Ancak canlı doğuran balıklar bakmak istiyorsanız bu durumda da bitkilere öncelik verebilirsiniz. Özellikle doğum sonrasında yavru balıkların saklanması ve diğer balıklara yem olmaması için canlı bitkilerin bulunduğu akvaryum kullanmalısınız.

162696059257
Bitki akvaryumu örneği.

Balık türüne karar verdikten sonra öncelikle uygun ebatlarda akvaryum seçimi yapmalısınız. Balık sayısına göre tankın büyüklüğüne karar verilmelidir. Bunun dışında ısıtıcı, filtre ve kum seçimini de balık türleriniz ile uyumlu olacak şekilde yapmalısınız.

Akvaryum dekor ve malzemelerini yerleştirdikten sonra ideal yumuşaklıkta olan suyu akvaryumun içine koymalısınız. Suda kültürlenme olması için 2 – 3 gün beklemeniz tavsiye edilir. Sonrasında ise balıkları suya alıştırarak, yavaşça akvaryuma koyabilirsiniz.

Akvaryum Bakımında Önemli Noktalar

Akvaryum bakımı için günlük, haftalık ve aylık program yapmalısınız. Günlük olarak öncelikle kaba pislikleri ve tortuları alabilirsiniz. Balıklarınıza verdiğiniz yemler suda birikebilir. Bu birikintileri kepçe yardımıyla almalısınız. Aynı şekilde filtrenin günlük çalışmasını da sağlamalısınız.

Akvaryum haftalık bakımında ise su değişimi yapmalısınız. Su değişikliğini bir hortum yardımıyla akvaryumun mevcut suyunun üçte ikisini alarak yapabilirsiniz. Yerine ise dinlenmiş taze suyu yavaşça eklemelisiniz.

Akvaryum aylık bakım olarak ise dip çekimi yapmalısınız. Dip çekimi özel hortumlar ile tabanda birikmiş olan dışkı ve yem artıklarının toplanmasıdır. Bu çekim uzun süre yapılmadığında su değerleri bozulur ve balıklarda ölümler görünür.

Aynı zamanda filtre ve ısıtıcı temizliğini de yine aylık bakım kapsamında yapabilirsiniz. Bu noktalara dikkat etmeniz halinde sorunsuz akvaryum bakımı yaparak balıklarınıza sağlıklı bir yuva verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu