Antalya,Gezilecek Yerler, Gezi Rehberi

Antalya, ülkemizin tatil başkentidir. Kemer ise en önemli turizm bölgelerinden biridir. Her yaşa, her türlü tatil ve eğlence anlayışına hitap eden ortamı ile Kemer yaz tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden biridir. Sizlere Kemerde gezilecek yerler, tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgiler vermek istiyoruz.

antalya kemer gezilecek yerler

Kemer, birçok doğa ve tarihi güzelliğe sahiptir, birçok keşfedebileceğiniz yere sahiptir. Bunlar arasından seçtiklerimiz şunlardır:

Antalya Kemer Gezilecek Görülecek  Yerler

Phaselis Antik Kenti, M.Ö. 2. Yüzyılda inşa edilmiştir ve bölgenin en ünlü antik şehirlerinden biridir. Bu kente yalnızca deniz yolu ile ulaşılabilir, Rodoslular’ın kolonisi olarak kurulmuştur. Birçok yapı antik kentte hala ayakta durmaya devam ediyor. Antik tiyatro, Helenistik mimarinin özelliklerini taşır ve 2000 kişilik kapasiteye sahiptir ve muhteşem bir deniz manzarası vardır. Su altından çıkartılan ve 6. Yüzyıla ait olduğu düşünülen koku şişesi Phaselis Antik Kenti’nden çıkarılan en eski eserdir.

Phaselis’in kuzeyinde ise Idyros Antik Kenti bulunur. Bölgenin tarihe tanıklık etmiş, Bizans dönemine ait kalıntıların yer aldığı bu antik kent önemli alanlardan biridir.

Mutlaka Kemer’de görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden biri de Beydağları Milli Parkı’dır. Milli park SİT alanı olarak koruma altına alınmıştır ve orman ve denizin muhteşem birleşiminin bir örneğidir.

Göynük Kanyonu ise Antalya Kemer’de gezilebilecek bir diğer yerdir. Gezi rotanızda farklı doğa aktiviteleri yapabileceğiniz kanyon mutlaka olmalıdır.

Üçoluk Yaylası bölgedeki en önemli kamp ve trekking rotasıdır ve keşfedebileceğiniz doğa harikalarından biridir.

Beldibi Mağarası, Kemer’in Beldibi bölgesinde bulunur. Birçok ziyaretçiyi her yıl ağırlayan bu doğa harikası oluşumu görmeden tatilinizi bitirmeyin. Sırtlanini Mağarası, Kemer’degezebileceğiniz bir diğer mağaradır. Yukarı Çamarası ve Narlıgedik köyleri arasında bulunur.

İlgi alanlarınız arasında eğer dalış varsa dünyaca ünlü Paris Batığı’nı mutlaka keşfetmenizi tavsiye ederiz.

Selçuklu Av Köşkü, Kemer girişindeki ormanın içinde bulunur. 1230-1248 arası döneme tarihlenmektedir. Bilinen üç Selçuklu av köşkünden biri bu yapı olmakla birlikte bölgede bulunan tek Selçuklu yapısı olması açısından da önemlidir.

paris batigi kemerParis Batığı: Antalya-Kemer yakınlarında 1917 yılında batan Paris 2 adlı Fransız gemisi, dünyanın günümüzde en iyi 100 batığı arasında yer almaktadır. Topla, bir Türk zabiti olan Mustafa Ertuğrul tarafından batırılmıştır ve dünyadaki ayı zamanda en iyi dalış bölgesi olarak birçok uluslararası dergilerde yer almıştır.

Arkadaşlarınızla birlikte Antalya tatilinizde bir dalış planlıyorsanız kesinlikle bu Paris Batığı olmalıdır. Tabi eğer iyi bir dalışçı iseniz… Kemer Yat Limanı’nın batık, 1,5 km kadar açığında bulunur. Paris Batığı’nın etkisinden bölgede dalış yapanların hepsi uzun süre kurtulamıyor. Paris Batığı, büyüleyici bir sualtı yolculuğudur, sizi farklı bir atmosfere götürecektir. Bölgenin doğal ve tarihi noktalarını Antalya gezinizde ziyaret etmeyi unutmayın.

Molla Deliği Mağarası: Molla Deliği Mağarası, Kemer’in doğal mağaralarından biridir. Tahtalı Dağı’nın doğusunda yer alır. Turistler tarafından yıl içerisinde çokça ziyaret edilir.

4 saatlik Kuzdere ve Beycik’den yapacağınız yürüyüşle Molla Deliği Mağarası’na ulaşabilirsiniz. Mağaranın sonuna turistlerin hiçbiri ulaşamamıştır.

Mağaranın sonunda bir gölet olduğu söylenir. Söylenenler doğru mu bilinmez ama sizler için etkili bir yolculuk olacağına eminiz.

Tahtalı Dağı: Kayseri, Sivas ve Adana illerinde çoğunluğu bulunan Tahtalı Dağı, Orta Toroslar ’da bulunur.

170 km uzunluğu olup, 50 km km de genişliği vardır. Bu sıradağların doruk noktaları da Beydağları, Alaylı dağı, Bakır Dağı ve Koç Dağı’dır. Tahtalı Dağları Seyhan Nehri’nin iki kolu arasında uzanır ve en yüksek noktası Beydağları’dır. 3075 m yükseliğe sahiptir.

Milli park olarak Antalya’nın Beydağları ilan edilmiştir ve doğa tutkunlarının ilgi odağıdır. Muhteşem bir teleferik yolculuğuna Kemer-Finike yönünden gidilen Tekirova ve Çamyuva arasındaki yol ayrımında dahil olmak size heyecan verecektir.

Dünyanın en güzel milli parklardan birini sedir ve çam ağaçlarının arasında yukardan seyretmek ruhunuzu bulutlara çıkaracaktır.

Selçuklu Av Köşkü: Selçuklu Av Köşkü’nün 1230-1248 yılları arasında yapıldığı tahin edilmektedir. Antalya’nın sayısız mekanlarından birisidir. Antalya-Kumluca karayolundan gidildiğinde hemen Kemer ilçesinin girişinde bulunur. Bölgedeki tek Selçuklu yapısı Selçuklu Av köşküdür. Tekelioğlu Beyliği’nin aynı zamanda bayrağındaki altıgen yıldız kabartması taş merdiven de oldukça dikkat çeker. Akdeniz’in keyfini Antalya’da çıkarırken Selçuklu Av Köşkü’nü de ziyaret etmelisiniz.

Turizme kazandırılması için son zamanlarda çalışmaları devam eden Selçuklu Av Köşkü’nün ardından Kemer’de bulunan Idyros Antik Kenti’ni ve şehrin doğasına eşlik eden Üçoluk Yaylası’nı da dahil edebilirsiniz.

Sırtlanini Mağarası: Sırtlanini Mağarası, Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunur. Turizm açısından da oldukça önem taşımaktadır. Bu mağara, Yukarı Çamarası ve Narlıgedik köyleri arasında bulunur ve rahatlıkla bu köylerden ulaşılabilir.

348 m toplamda uzunluğu bulunur ve -32 m en derin noktasıdır. Sizi, bu mağaraya ilk yolculuk yaptığınızda dar bir ağızdan geçiş bekliyor. Ancak gerçek mağara boşluğuna

ilerledikçe ulaşacaksınız. 5-6 bölümden Sırtlanini Mağarası oluşmaktadır ve tüm salona bağlı odaları sarkit ve dikitler süsler ve size bu mağara değişik bir gün yaşatmaya hazırdır.

Idyros Antik Kenti: Idyros Antik Kenti Antalya’nın muhteşem coğrafyasına eşlik eden yapılarından biridir. Antik kent, Phaselis’in kuzeyinde bulunur. Keyifli bir tarih yolculuğuna Bizans duvar kalıntıları ve kilisesiyle sizleri çıkaracak.

Bizans kilisesinin tabanı turuncu, beyaz, gri ve kiremit rengi taşlarla Idyros Antik Kenti’nde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır ve bu taşlarla kaplanmış moziklerle kaplıdır. Kilisede bulunan geometrik motifler de oldukça etkilidir.

İlginizi Çekebilir  Solucan Türleri Nelerdir? İnsan Yaşamına Etkisi Nedir?

Şapel ise kilisenin hemen güneyinde vardır. Dikdörtgen bir yapıda olan şapel 7,55 x 5,20 boyutlarındadır. Kemer’in Ayışığı Koyu’na antik kent oldukça yakındır. Ulaşımı bu nedenle kolaydır.

Günümüzde de Idyros Antik Kenti’nde yürütülen kazılar devam etmektedir. Bu kompleksin yapılan incelemelerde 4. Ve 5. Yüzyılda yapıldığı bilgisi ortaya çıkmıştır. Ayışığı Koyu boyunca kentin tüm kalıntıları dağınık bir şekilde devam etmektedir.

 

Phaselis Koyu: Bir gün bu bölgenin bozulacağına Phaselis Koyu’na gidenlerin tümü inanıyordu.

Rahatlıkla kamp yapılabilen alanda her istediğinizi yapabilir, doğa gezinize çıkabilir ya da kumsalında dinlenerek keyifle yüzebileceğiniz bir tatil beldesi olan Phaselis Koyu, hala günümüzde bozulmamış kalabalıktan uzak bir dinlence yerleri olarak hizmet sunmaktadır.

Phaselis Antik Kenti, bu bölgede bulunan ve aynı adı taşıyan yerdir. Tarihi ile doyulamayacak ve gezip görülecek bir antik çağ kalıntısıdır. Antalya Kemer’e bağlı Tekirova Beldesi’nde bulunmaktadır. İnsana sadece doğayı yaşatır. Koy sabahları sakin olurken, tur teknelerinin ziyaretlerini öğle vakitleri kabul ediyor. Phaselis Koyu olabildiğince bakir kalmış en temiz ve en doğal haliyle misafirlerini ağırlamaktadır.

 

Beldibi Mağarası: Antalya Kemer’ bağlı Beldibi Köyü’nde bulunur. Yıl içerisinde tarihi turistik gezi alanı mağarayı birçok turist ziyaret etmektedir.

100 m denize uzaklıktaki mağaranın manzarası muhteşemdir. Doğanın yeşilini, denizin mavisini gökyüzündeki bulutlarla bir araya getirmektedir. Aynı zamanda Beldibi mağarası misafirlerine tarihi kalıntıları sunar. Mağara aşağı ve yukarı olmak üzere ikiye ayrılıp; aileleri barındırabilecek büyüklükte her iki bölümde de bulunur. Şematik insan, ev ve hayvan resimleri sığınakların çevresinde bulunur ve fazlasıyla dikkatinizi çekecektir.

Çıralı Yanartaş: Yanartaş, turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Küçük ancak önemli bir doğalgaz kaynağıdır.

Antalya Olimpos ilçesine bağlı Çıralı Köyü’nün yakınlarında bulunur. Çıralı Plajı’nın kuzeyinde bulunur.

Yanartaş’ın mitolojik bir değeri vardır. Yunan mitolojisince kanatlı bir at olan Pegasus’un sırtında olan Bellerophontes, ateş soyulan Kimera canavarını burada öldürmüştür ve çıkan ateşin bu noktada öldürülen canavarın ağzından çıkmaya devam ettiği söylenmektedir. Yanartaş’ın aslı ise yaz kış yer altı kaynaklarından sızan doğal metan gazı olmasıdır. Yanartaş’ı turistlerin gezilecek görülecek yerleri arasına eklediği bir yerdir ve ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Kemer Barlar Sokağı: Tatilinizi eğer Antalya’nın Kemer ilçesinde planlıyorsanız gece hayatına kesinlikle girdiğiniz an kopamayacaksınız.

80 km Antalya merkezine uzaklıkta olan Kemer, yerli-yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Rusların özellikle bulunduğu Kemer Barlar sokağını mutlaka gezmelisiniz.,

Sabaha kadar ister canlı müzik ister disko barlarda eğlencenin doruklarına varacağınız eşsiz güzellikteki saatlere dahil olmak tüm yorgunluğunuzdan sizi sıyırıp alacaktır.

 

Phaselis Antik Kenti: Yeni yapılan Antalya-Finike karayolunun 58. Kilometresinde Phaselis Antik Kenti bulunmaktadır. 35 km Antalya’ya mesafede Tekirova’da yer alan antik kent 15 km Kemer’e uzaklıkta bulunmaktadır. Tamamen Phaselis Antik Kenti’nin yolu asfalt olup buraya ayrıca deniz yolu ile de ulaşmak mümkündür.

Zengin bir tarihi geçmişe sahip olduğundan dolayı Phaselis Antik Kenti önemlidir. M.Ö. 690 yılında şehrin Lokios tarafından kurulduğu söylenir. Mopsos tarafından da Phaselis’in kurulduğu ileri sürülse de M.Ö. 690 yılından daha önce Mopsos yaşadığı için bu iddianın doğru olması mümkün olmamaktadır.

Faselis Antik Kenti’ni antik dönem uzmanları yüksek ve rüzgarlı bir belde olarak tanımlasalar da deniz seviyesinden şehrin yüksekliği 20 metreyi geçmez. Birden bire antik kentin arkasındaki dağların yükselmesi bu imajı vermektedir. Bu dağların ayrıca yüksek yamaçları çok rüzgar aldığı için şehre de bu olgunun uyarlandığı düşünülmüştür.

Yapılan çalışmalarla Phaselis’te gün yüzüne çıkan kalıntıların büyük bir kısmı Roma döneminden kalmadır. Liman, kale duvarları, Zeus Mabedi, Kral Antonius Caravella yolu, ayrıca yirmi sıralı tiyatro bu kalıntılar arasında yerini almaktadır. Yarım adanın boyun kısmını kaplayan cadde bir harikadır. Güney limanından bu cadde başlayıp şehrin kapısına dek uzanır. Zaman zaman bu caddenin genişliğinden ve kısalığından ötürü stadyum olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Çünkü Faselis’le ilgili yazılarda tarih iki önemli atletizm karşılaşmalarının yapıldığını yazmaktadır.

Dikdörtgen agora limanda vardır ve Hadrian için buradaki taşlarda yazılar bulunsa da okunamayacak kadar tahrip olmuşlardır. Agora’nın yanında da iki tapınak bulunmaktadır. Phaselis için bir tanesi çok önemli bir tanrı olan Athena Polias adına yaptırılmıştır. Heista ve Hermes adına olanları da vardır.

Kuzeydeki su kemerleri ile şehir suyu sağlanmıştır. Bu su kemeri Roma tarzında inşa edilmiştir ve hala çok iyi bir durumdadır. Su altı araştırması sırasında ele geçen M.Ö. 6. Yüzyıla tarihlenen Kronit tipi bir koku şişesi şehrin en eski buluntusudur.

 

Göynük Kanyonu: Manzarası muhteşemdir ve farklı aktiviteler yapabileceğiniz, büyüklü küçüklü şelalelerin sesinde farklı bir müzik tınısına kulak verip ruhunuzu dinlendiren bir yere gitmek istemez misiniz?

Bu düşü kurmak kolaydır ancak anlatıldığı gibi yer bulmak zor diyebilirsiniz. Haksız da sayılmazsınız. Lakin Göynük Kanyonu’na hiç gitmediyseniz…

Tam da harika bir tatil geçirebileceğiniz Göynük Kanyonu Antalya Kemer’de bulunmaktadır. Kanyon aslında herkes tarafından bilinmez. Duyanların son yıllarda muhakkak gittiği bir olmasında bunun katkısı bulunmaktadır. Damağınıza farklı lezzetleri çevresinde bulundurduğu büfe ve restoranlar bırakacaktır. Göynük Kanyonu, gidilecek yerler arasında değildir, kesinlikle gidilmesi gereken bir yerdir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu