Bakteri nedir? Nasıl Çoğalır?

Bakteri nedir? Bakteriler nasıl çoğalır? Bakteriler nerede yaşar  Bakterilerin hücre sitili nasıldır Bakteri çeşitleri nelerdir

Bakteriler, biyolojik olarak tek hücreli canlılar içerisinde yerini almaktadır. Sadece mikroskop ile görüntülenebilmekte olup, farklı şekillere bürünerek görüntülenebilirler. Çeşit farklılığı ve gün geçtikçe keşfedilen yeni bakteri çeşitleri ile bu sayı gün geçtikçe artmakta ve insanların şaşkınlıkla takip ettiği bir bilim konusudur.

Bakteri şekillerinden birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Küresel
  • Yuvarlak
  • Elips
  • Yay
  • Çubuk
  • Belirli şekli olmayan
  • Yüzeye göre şekil alanbakteri nedir

Gibi onlarca kategoriye ayrılan ve yeni şekillerle insanlar tarafından bulunan bakteriler mevcuttur.

 

Bakteriler nerede yaşar?

Bakteriler, dünya üzerinde yaşam olan her yerde yaşamaktadır. İnsan derisinde, bağırsaklarında, hayvanlarda, tatlı ve tuzlu sularda, herhangi bir yüzeyde, denizler ve okyanuslarda, yiyeceklerde, içeceklerde barınmaktadır.

Her alana adaptasyon gösteren bakteri türü farklıdır. Radyoaktif alanlarda yaşayan bakteriler farklı özellik gösterirken, insan veya hayvan bağırsağında yaşayan bakteriler daha farklı özellikler göstermektedir. Bu bir mutasyon çeşidi olarak bilinmekte olup, aynı zamanda bakterilerin doğaya ve doğa koşullarına uyum sağlama çabasıdır.

Örneğin bir gram toprakta yaklaşık 40 milyon bakteri bulunur! 2 gram toprakta ise 80 milyon kadar bakteri bulunur. Bu da, 100 yılına yaklaşmakta olan ülkemizin insan sayısından daha fazla bir değerdir. Toprağın boyutuna ve içerisinde yaşayan canlı bakteri sayısına bakarsanız, bu canlıların ne kadar küçük olduğunu anlayabilirsiniz.

Bakteriler zararlı ve yararlı olarak ikiye ayrılır. Bakteriler olmazsa, dünya üzerinde yaşam sonlanır. Çünkü, toprakta ya da herhangi bir alanda öğütme ve sindirmeye yarayan bu bakteriler, doğada çözülme ve toprağa mineral kazandırma açısından oldukça önemli bir değere sahiptir.

Bakteriler aynı zamanda gıdaların dönüşümünü sağlayarak insan hayatında da önemli etkilere sahiptir. Örneğin bağırsaklarınızdaki yararlı bakteriler sayesinde sindirim ve zararlı toksinlerin emilimi gibi işlemler vücudunuz zarar görmeden, bakteriler aracılığıyla halledilir.

İlginizi Çekebilir  Epilepsi Nedir ? Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Bakterilerin hücre stili nasıldır? bakteri şekli

Genellikle hücre zarı yapısına sahip olup, etrafındaki besinleri bu zardan geçirerek hücre çeperi içerisine alır ve burada kendi içinde sindirerek mineral ve gerek duyduğu maddeleri karşılar. Bu sayede normal bir canlı gibi hayatta kalır ve çoğalmasını sürdürür. Prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki hücre tipine sahiptirler.

Bakteriler nasıl çoğalır?

Hücre büyüyerek, mitoz ya da mayoz bölünme tarzlarıyla üremesini sürdürür. Büyür, bölünür ve çoğalır. Diğer parçaları da aynı şekilde bölünerek çok kısa sürede inanılmaz derecede çoğalırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu