Bal Arıları hakkında bilimsel ve şaşırtıcı bilgiler

Bal arıları balı nasıl yapar, ne kadar yaşar, arıların petekleri neden altıgen şeklindedir ve arılar sokunca neden öldürür gibi konular bende merak uyandırdığı için ufak bir araştırma yaparak sizleri de bilgilendirmek istedim. O küçük canlılara hiç de şirin bakmayız ama yaptıkları o muhteşem lezzeti tatmaktan da hiç geri durmayız. Güneşli bir günde dışarı çıktınız ve çiçeklerin büyüsüne kapılmak üzeresiniz. Hatta o büyüleyici çiçekleri koklamak istersiniz ama birden bire o küçük şirin arılar belirir ve sizi korkutur. Hatta bazılarımızın da arılara karşı alerjisi vardır. Eminim birçoğumuzu arı sokmuştur ve günlerce elimiz veya yüzümüz şiş gezmişizdir.

 

Bal arıları koloniler halinde yaşarlar ve dünyada en önemli besin kaynaklarından olan balı üretirler. Ürettikleri balı ise yine kendilerinin inşa ettiği altıgen şeklinde olan peteklerde saklarlar. Aklınıza, arılar neden petekleri altıgen şeklinde yaparlar diye bir soru gelmiş olabilir. Matematikçiler bu sorunun cevabını aramışlar ve enteresan bir sonuca ulaşmışlar. Bir depoyu en az malzeme ve en fazla yer şeklinde inşa etmenin yolu duvarları altıgen yapmakla mümkün olabilir. Eğer arılar petekleri silindir yada prizma şeklinde inşa etselerdi aralarda kullanılamayan boşluklar ortaya çıkacak ve böylece peteklerde daha az bal depolanabilecekti. Üçgen ve dörtgen şeklindeki peteklerde aralarda boşluk kalmayacak şekilde bal depo edilebilirdi. Ancak bu kısımda da matematikçilerin dikkat çektiği hassas bir nokta vardır. Bu geometrik şekillerden çevresi en kısa olanı altıgendir. Üçgen ve dörtgen hücrelere göre altıgen hücreler aynı kapasiteye sahip olmalarına rağmen altıgen hücrelerin kapladıkları yer daha azdır. Yani bal arısı bal üretimi için olabilecek en ideal şekli kullanmaktadır.

ari-zehri-ve-faydalari-5

Arıların bir diğer ilginç özelliği ise petekleri örme esnasında yaptıkları iş birliğidir. Biz, bitmiş yani örülmüş bir petek gördüğümüzde sanki o peteğin tek el tarafından tamamlandığını düşünürüz ama arılar petekleri hep birlikte ayrı ayrı noktalardan başlayarak örerler. Petekleri öre öre ortada birleşirler. Hatta arılar petekleri örerken balın peteklerden akıp yere dökülmesini engellemek için inanılmaz bir açı kullanırlar.

İlginizi Çekebilir  Nem Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

 

Bal arıları petekleri dünyanın her yerinde ve karanlık ortamlarda hep aynı düzeyde yani kusursuzca örebilirler. Arılar dünyaya gelir gelmez petek örme yeteneklerini sergilerler. Bu yeteneği sonradan yada zamanla öğrenmezler. Zaten yeteneklidirler. Peki arılara bu mimari sanatı öğreten kimdir? Bu sorunun cevabı Kuran-ı Kerim’de verilmektedir. “Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklara kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye. Böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü ve uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır.” (Nahl Suresi, 68-69)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu