Dövme Nedir? Dövme Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Dövme kadın erkek demeden pek çok kişinin vücudunda taşıdığı ve kendi vücudu üzerinde yine kendisi için anlamlı olan simge ya da yazıların kazınması olarak ifade edilebilir. Bununla birlikte son yıllarda çok büyük bir dövme çılgınlığı yaşanmaktadır. Ancak dövme yapılırken dikkatli olmak ve steril bölgeleri tercih etmek sağlık açısından oldukça önemlidir.

Dövme Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Dövme yaptırmakla iş bitmiyor. Bunun için öncelikli olarak dövmenin bakımına gereken önemi göstermek çok önemlidir. Aksi takdirde mikrop kapan bölgenin iltihaplanması çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Dövme yaptırdıktan sonra bölgenin mikrop kapmaması için bandajlanması ve bir süre bandajın altında kalması gerekmektedir.İşin uzmanı tarafından yapılan dövmeler daha az riskli olsa da, önlem alınmadığında kimin yanında yaptığınızın bir önemi kalmaz.

Bandajı çıkardıktan sonra bölgenin hijyenik sabunlar ile yıkanması gerekmektedir. Dövme yapılan bölgenin mikrop kapması engellenebilir. Temiz havlu ile kurulanmalı ve bu işleme bir süre boyunca devam edilmelidir. Her banyoya girişte dövmenin üzerini vazelin ya da nemlendirici özelliği taşıyan  kremler sürülerek bölgenin sürekli nemli kalması oldukça önemlidir. Bununla birlikte duş jeli gibi kimyasal ürünleri yara iyileşene kadar bölgeden uzak tutulmalıdır. Kimyasal ürünlerin deri altına işlemesi insan sağlığı için oldukça zararlıdır. Açık yaranın üzeri daima korunmalıdır.

Dövme  yapıldıktan sonra ilk 1 ay çok önemlidir. Bir aylık süre içinde güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmalı, sürekli güneş önünde olan kişiler mutlaka güneş kremi sürmelidir. Dövmenin yapıldığı kısımda gelen zararlı ışınlara ve kimyasalları önleyen deri olmadığı için zararlı ışın ve maddeler direk deri altına geçer ve kanla temas halinde olur.

Daha sağlıklı ve kalıcı bir dövme için mutlaka yara kısmını korumalı, sürekli nemli tutmalı ve gelen zararlı maddelere karşı önlem alınmalıdır. Unutmayın sağlık sizin için önemlidir. Sağlığınıza dikkat etmemeniz bir çok yan etki gösterir.

İlginizi Çekebilir  SSL sertifikası Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Daha Canlı Dövme İçin Yapmanız Gerekenler

  • Dövme yapıldıktan sonraki 4 gün boyunca suyla temas etmemelidir. Suyla temas eden dövmeler mikrop kapabilir ve müdahale edilmesi gerekir. Müdahale edilen dövmeler bir çok özelliğini kaybeder. Özellikle tıbbi müdahaleler yapılan dövmenin silinmesine yol açabilir.
  • Dövme yapıldıktan sonra 2 hafta boyunca yüzülmemelidir. Yüzülse dahi dövmenin yapıldığı bölge kremlenmeli ve streç filmle kapatılmalıdır.
  • Yaptığınız dövmeyi sakın kaşımayın, kaşıma işlemi için üzerine hafifçe vurun.
  • Dövmede meydana gelen kabuklara asla müdahale etmeyin, biraz sabrederseniz kendiliğinden döküldüğünü göreceksiniz.
  • 2 hafta boyunca vazelin haricinde nemlendirici krem ve losyon türevlerini sürmeyin.
  • İlk 4 hafta güneş ışınlarından kaçının. Dövmenin yapıldığı kısmı güneşten koruyun.
  • Dövmeniz tam oluşana kadar asla sert bir cisimle kaşımayın müdahale etmeyin.
  • Deriniz tam iyileşse de verilen kremi bir süre daha sürmeniz parlaklık kazandırır.

Başa dön tuşu