Haşhaş Nedir? Faydaları Nelerdir?

Devlet tarafından denetimi TMO (Toprak Mahsülleri Ofisi)’ne bırakılan haşhaş, bir çok alanda kullanılmaktadır. Üretiminin kontrol altında olması uyuşturucu özelliğinden kaynaklanmaktadır. Tüketildiğinde geçici olarak beyne haz veren haşhaşın sürekli tüketilmesi bağımlığa ve kişinin kendini kaybetmesine neden olur. Üretimi TMO kontrolünde olduğu gibi satışıdsa aynı şekilde kontrol altındadır. Çiftçi ürettiği ürünü TMO’ya satar ve sadece bir sonraki yıl ekmek için kendine tohum ayırabilir. Haşhaş bir çok hastalığı tedavi etmede kullanıldığı gibi yemeklerde tüketilen yağ olarakta kullanılır. Tohumundan elde edilen yağ oldukça kaliteli ve sağlıklıdır.

Haşhaş üretimi en çok Afyon, Kütahya, Uşak, Isparta ve Ankara’da görülmektedir. Haşhaş bitkisinin uç kısımlarında keyif verici madde bulunur. Tıp alanında Narkoz etkisi nedeniyle sıkça kullanılır. Hatta hastanelerde en çok tüketilen maddedir.

Kapalı bir kabı andıran yapısıyla içinde çok sayıda tohum barındırır. Tohumların büyük bir çoğunluğu yağdan oluşmaktadır. Hamur içine sürülerekte tüketilebilir. Haşhaş’ın ezilmesiyle elde edilen hammadde peksimet yapımında kullanılır. Sabah kahvaltısında hamurun arasına sürülerekte lezzetli bir yiyecek haline gelir. Poğaça ve böreklerin süslenmesinde kullanılır. Pekmez ile tüketenlerin olduğunu söylemek gerekir.

Haşhaş üretiminin asıl amacı Tıp alanlarında kullanılmasıdır. Her ne kadar devlet kontrolünde olsa da kaçak yollarla üretimi ülkemizde fazladır. Her yıl yapılan baskınlarla tonlarca Haşhaş yakılarak imha edilir. Haşhaş üretimi sanıldığı kadar zor değildir. Çok bakım gerektirmeyen ve yazları sıcak ve kurak, kışları az yağış alan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Haşhaş üretimi en çok Hindistan’da gerçekleşir, Türkiye Haşhaş üretiminde 2.sırada yer almaktadır. Çok fazla sayıda ihraç edilerek ülke ekonomisine oldukça katkı sağlar.

 

Yaş pastaların içinde ayrı bir lezzeti olan Haşhaş ağrı kesici özelliğine sahiptir. Evlerde narkoz etkisi giderilmiş Haşhaş kullanılır. hashas kek

İlginizi Çekebilir  Bonfile Nedir? Nasıl Pişirilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu