Havale ve EFT Nedir, Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Günümüzde Para gönderme işlemlerinde Teknolojinin ilerlemesinden faydalanan Bankalar, İnternet bankacılığı adı altında bir çok masraftan kurtularak sanal bir banka sistemi oluşturdular. Artık oturduğunuz yerde istediğiniz an banka şubesinden yapabileceğiniz bir çok işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bankanızdan aldığınız güvenlik şifrenizi, müşteri numaranızı/T.C kimlik numaranızı kullanarak telefonunuza gelecek olan tek kullanımlık şifre yardımıyla hem güvenliğinizi hem de zamandan kazanç sağlayabilirsiniz. Artık bankaya gitmeden EFT ve Havale yapabilirsiniz.

havale-nedir-eft-nedir
havale-nedir-eft-nedir

EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Havale aynı banka üzerinde bulunan hesaplar arasında yapılırken, EFT işlemleri farklı bankalar üzerinde bulunan hesaplar arasında gönderim işlemleri için kullanılır.
  • Havale işlemleri için onay süreci bulunmadığından daha hızlı gerçekleşir.
  • Havale ve EFT işlemleri için harcayacağınız zaman aynı olsa da istenilen bilgiler Havale işleminde biraz daha fazladır.
  • Havale ve EFT işlemleri için harcayacağınız zaman aynı olsa da istenilen bilgiler Havale işleminde biraz daha fazladır.
  • Bankalar Havale işleminde çoğunlukla ücret almasa da EFT işlemlerinde ücret almaktadırlar. ( Bir kaç banka dışında hepsi ücret almaktadır. Örneğin Kuveyttürk EFT ve Havale ücreti almamaktadır.)

Tüm Bankalar İçin EFT ve Havale Saatlari

EFT Nedir?

Genel anlamıyla “Elektronik fon transferi” olarak bilinen EFT işlemi, kişi ve şirketler arası para akışını internet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde sağlamaktadır. Bankalardan gerçekleşeceği gibi, EFT işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde internet bankacılığı üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. İban numarasına EFT yapabileceğiniz gibi direk olarak banka hesap numarasına da yapabilirsiniz.

Bazı bankalar isme göre de EFT kabul etmektedir. EFT işleminde gerekenler; İnternet bankası hesabı, Gönderici Hesabı, Alıcı banka ve alıcının hesap bilgileri. Bu bilgilere sahipseniz ve EFT işlem sayfasındaki bu bilgileri doldurduğunuz anda onay tuşuna basmanızla birlikte EFT işleminiz bankanız tarafından onay sürecine alınır ve mesai saatleri içersin de yani hafta içi sabah 8.00-17.00 saatleri arasında ise EFT işleminiz yoğunluğa göre 1 ila 5 dakika arasında onaylanır ve para alıcı hesabının ekranına düşer.

İlginizi Çekebilir  İŞ BANKASI Bankacılık İşlemleri Sim Kart Bloke Kaldırma Nasıl Yapılır?

Bur da dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisi EFT gönderim ücreti. Eft gönderim ücreti her bankaya göre değişmektedir. Bazı bankalar hiç almazken bazılar 1 lira alırken diğer bankalar ise 3 liralık bir gönderim ücreti tahsil etmektedir. EFT gönderimi için herhangi bir sınır bulunmamaktadır ( Banka hesabınız sınırlandırılmamış ise.

Unutmadan EFT işlemleriniz mesai saatleri içerisinde değil ise yapacağınız EFT talimatları bir sonraki mesai saatleri içerisinde gerçekleşecek şekilde ayarlanır ve siz iptal etmediğiniz sürece mesai başladığında alıcı hesaba aktarılır. EFT işlemi alıcı hesabı başka bir bankada ise kullanılır. Aynı bankada bulunan hesaplar için yazımızın devamını okumanız gereklidir.

Havale Nedir?

Havale ile yapılan para gönderimleri aynı bankada bulunan hesaplar için geçerlidir. Örnek olarak sizin hesabınız A bankasında İstanbul da herhangi bir ilçesinde bulunurken alıcı hesabı A bankası Adana şubesinde bulunmaktadır. Alıcıya para gönderme işlemi için Havale kullanılır. Havale işlemi yapabilmeniz için sadece aynı bankayı kullanmanız yeterlidir, mesai saatleri dışında da Havale yapabilir ve alabilirsiniz. Yapılan Havale işlemleri anında hesaba yansımaktadır. Hesap numarasına gönderebileceğiniz gibi İBAN numarasına da gönderim sağlayabilirsiniz.
 

 

2 Yorum

  1. Eft ve havale güzelde birde ücret almasalar zaten paramiz onlarda kullanirken bile para ödüyoruz

    1. Kart aidatlarını alamayan bankalar farklı yollarla bu ücreti almaya çalıştılar, buldukları en güzel ev karlı yolda eft ve havalelerden ücret almak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu