Kediyi Evde Yalnız Bırakmak

Günümüzde evcil hayvanların dostluğundan ve tatlılığında faydalanmak isteyen insanlarımız, evlerinde mutlaka bir kedi veya köpek besliyorlar. Tabii ki bu bakım da epeyi bir sorumluluk istiyor. Örneğin uzun bir seyahate çıkacağınız zaman, evinizde bir canlı olduğu için bu konuda zorlanabiliyorsunuz. Özellikle kedilerin evde yalnız kalmaları sonucunda depresyon gibi problemleri oluyor ve bu durum hayvanı ölüme kadar sürükleyebiliyor. Peki, gerçekten zorunlu olarak evinizden uzaklaşmanız gerekiyorsa ve evinizde bir kediniz varsa ne yapmalısınız?

Büyük bir seyahate çıkmanız gerektiği zaman evinizde beslediğiniz kedi gerçekten büyük bir problem olabiliyor. Bu durum, ailenizden birisinin kediyi kabul etmediği zamanda daha da büyüyerek, sizi oldukça sıkıntılı zamanlara sürükleyebiliyor. İş seyahatiniz sırasında kedinizi ailenize, akrabalarınıza ya da bir arkadaşınıza bırakmak isteyebilirsiniz. Siz bunu istersiniz fakat bırakacağınız insanlar bunu istemeyebilir. Peki bu durumda kediyi evde nasıl yalnız bırakacağız?

Kedilerde Görülen Mide Hastalıkları ve Kusma

Kediyi Yalnız Bırakırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kediler, genellikle yeterince su, mama ve kumla birlikte 24 saat boyunca yalnız kalabilen canlılardır. Fakat bu süreç, bazı zamanlar istenmese de 36 veya 48 saate kadar uzayabilmektedir. Tabii bu süreç epeyi uzun olacağı için de hem kendi güvenliğiniz hem de kedinizin güvenliği için birtakım önlemler almanız gerekecek.Gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra da mutlaka evin anahtarını bir tanıdığınıza bırakın ve gün içinde kedinizi kontrol etmesini rica edin. Bu durumda kediniz hem yalnızlığı saniyelik olarak üstünden atacak, hem de sizin içiniz rahat edecektir.Eğer kediniz için gerekli güvenlik önlemlerini almazsanız, evcil hayvanınız susuzluk, açlık ve depresyon gibi nedenlerden dolayı büyük sıkıntılar yaşayabilir ve bu durum yaşamının sonlanmasına kadar gidebilmektedir. Kedinin bakım aşamasına göz attığımızda da kedinizin ihtiyaçlarınızı günde 1 sefer giderdiğinizde bu bakım aşaması yeterli olacaktır. Yani evinizin anahtarını bıraktığınız kişi kedinize ufak bir ilgi gösterebilir, suyunu değiştirebilir ve sevdiği mamayı önüne koyabilir. Bu hususta, kedinizin günlük bakım aşaması zaten tamamlanmış olacaktır.

Kedilerde en çok karşılaşılan hastalıklardan birisi de idrar yolu enfeksiyonudur. Kediler, kendilerine ait kumlara dışkılarını yaparlar. Bu durum üst üste meydana gelince de kum uzun süre değiştirilmez ve kedi yayılan mikroptan dolayı idrar yolu enfeksiyonu kapabilir.

Kedilerin diğer büyük problemlerinden birisi de yalnızlıktır. Çünkü kediler tıpkı bizler gibi oldukça sosyal canlılardır ve hareketlidirler. Uzun seyahatlerinizde bu yalnızlık durumu hem size hem kediye büyük problem yaratabilir. Tabii ki evde iki kedi olduğu taktirde, kediniz asla sıkılmayacaktır bu nedenle de bir kedi daha almaktan çekinmemelisiniz. Örneğin siz evde olduğunuzda kedinizle ilgilenmeyip bir köşede TV izleseniz bile, hayvanın yalnızlık hissi otomatik olarak kaybolacaktır ve kendisini yalnız hissetmeyecektir. Kısacası yalnızlık olayı için evde bir ses olması önemlidir.

İlginizi Çekebilir  Köpekler İçin Tahıl Esaslı ve Et Tabanlı Besinler

Kedilerinizin mamalarının ve sularının sıkça devrildiğine şahit olmuşsunuzdur. Peki ya bu durum, siz evde yokken olursa? Doğal olarak yere dökülen su ve mama bozulacaktır. Yine de açlığa dayanamayan kedi bu ürünleri tüketecektir mikrop kapacaktır. Fakat evde birisi olduğu zaman, bu durumlarla çok karşılaşan ev sahibi, sık sık kedilerin sularının ve mamalarının devrildiğini bilir ve anında değişiklik yapabilir.

Evde Yalnız Kalan Kediler İçin Güvenlik Önlemleri

Kedinizi evde tek başına bırakmadan önce hem onun güvenliğini hem de kendi güvenliğinizi kontrol altına almalısınız. Kedilerin oldukça meraklı canlılar olduklarını bilirsiniz. Durmadan araştıran, bir yerlere tırmanan, dolapların içine giren ve çekmece içlerine giren kediler meraklı ve sevimli görünseler de aslında yaptıkları şeyler evde kimse olmadı zaman çok tehlikelidir. Kediniz, meraklı olduğu için bir çekmecenin içerisine girerek orada nefessiz kalarak kurtulamayabilir. Bu yüzden evden çıkmadan çekmeceleriniz mutlaka plastik kelepçelerle kapatmalısınız. Ayrıca dolapların kapılarını sıkıca kapatmalı, kedinizin girmesini istemediğiniz odaların kapılarını da kilitlemelisiniz.

Mutlaka kediniz için farklı odalara su ve mama bırakmalısınız. Çünkü kedi içeriğe girdiği odanın kapısın yanlışlıkla kapatabilir ve bu durumda hem aç hem de susuz kalır. Bu nedenle hem her odaya yem ve mama koyun, hem de oda kapıların hareket etmesini zorlaştıracak tahta takozlardan satın alın.

Özellikle kedinizi yaz ayında yalnız bırakıyorsanız, evin hava akışına dikkat etmelisiniz. Evin camlarını ve kapılarını açık bırakmak oldukça tehlikeli olacaktır. Bunun yerine evinizin herhangi bir odasının penceresini açın ve oda kapısını kilitleyin. Bu hava, kedinize birkaç gün rahatlıkla yetecektir.

Eve tekrar dönüş yaptığınızda, kedinizin site küstüğünü görebilirsiniz. Ona hemen sevdiği ıslak mamalardan verin ve bir süre boyunca oynamaya çalışın. Küslük duygusu 24 saat içerisinde kaybolacaktır ve o da sizin oyun tepkinize karşılık verecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu