KYK Öğrenim Kredisi Borç Ödemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Her geçen yıl mezun sayısı ile birlikte Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlu sayısı artıyor. KYK öğrenim borcu

KYK borçları öğrencinin mezun olduğu yılı takip eden 2. yılın eylül-ekim ayında ilk taksitlerini ödemeleri gerekiyor. Borçların ertelenmesi mümkündür, ancak erteleme ile birlikte borcunuzun artabileceğini unutmayın.

Borcun ertelene bilmesi için ödeme tarihinden önce talepte bulunulmalıdır. Aynı şekilde geri ödeme başladıktan sonra kısmi indirimden yararlanma hakkı da kaybediliyor.

1. KYK BORÇ ÖDEMELERİ NASIL HESAPLANIR?

Kredi Yurtlar Kurumu‘nun kısaltılmış hali KYK dır. Öğrenim diğer adıyla kredi borcunuz ilk aldığınız tarihten son aldığınız tarihe kadar aldığınız toplam miktara eklenen Yİ-ÜFE ile hesaplanır.

Aldığınız toplam miktara eklenen paranın belirlenmesinde Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışları baz alınır.

 

 

Mezun olduğunuz tarihten 6 ay sonra borcunuz hesaplanır ve borç ödemeniz 2. yılın eylül ayında başlar. Ödemediğiniz her ay için %1.40 oranında gecikme zammı ana borcunuza eklenir. Eklenen miktar toplam borç değil aylık ödemeniz gereken miktar baz alınarak hesaplanır.

 

Şu şekilde hesap edebilirsiniz;

Öğrenim hayatınız boyunca aldığınız kredilerin toplamı+ Yİ-ÜFE farkı+ Ödemediğiniz her ay için %1.40 gecikme zammı

2. Borç miktarı ve ödeme planı nasıl öğrenilir?

E devlet üzerinden kolayca öğrenebileceğiniz gibi, Kredi yurtlar kurumu resmi sitesinden de öğrenebilirsiniz.

https://www.kyk.gov.tr/web/YENI_GRODEME/geriOdemeParametreGiris.do

 

 

3. Öğrenim kredisi borçları nasıl ödeniyor?

KYK size aylık olarak ödeyeceğiniz tutarı belirler ve toplam süreyi size gösterir. Borç ödemelerini Ziraat bankası üzerinden tahsil eder. Ödeme yapmak için Ziraat bankası hesabınız yada kartınızın bulunması şartı aranmıyor, herhangi bir banka kartıyla da ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca Ziraat bankası ATM’lerinde ve şubelerinde ödeme yapabilirsiniz. Unutmayın ödemelerinizi aylık olarak yapmanız gerekmektedir. Geciktirdiğiniz her ay için gecikme zammı hesaplanır.

İlginizi Çekebilir  Kış Hastalıklarını Geçiren Ev Yapımı Reçeteler

 

4. Borçlar zamanında ödenmezse ne oluyor?

KYK borcunuzu ödemediğiniz her ay için %1.40 oranında gecikme zammı ödersiniz. Artık borçlarınızı 4 ay geciktirmeniz halinde KYK öğrenim borcunuz bulunduğunuz vergi dairesine devredilir ve avukatlar aracılığı ile takip altına alınır. Ödemelerinizi bu aşamadan sonra banka üzerinden değil Vergi dairesi üzerinden ödemeniz gerekir.

KYK borcunuzu ödemediğiniz takdirde Mevduat hesabınıza bloke konmaz. Ancak ödemeniz için adınıza bir konut, maaş olması yeterlidir. Adınıza maddi değeri olan bir mal varlığı olduğu takdirde ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Adınıza herhangi maddi bir varlık yok ise herhangi bir işlem yapılmaz, sadece borcunuza gecikme zammı eklenir. Bir kaç yılda bir gecikme zamları silinir.

 

5. Öğrenim kredisi erken ödenirse indirim yapılıyor mu?

Borcunuzun ilk ödeme tarihi gelmeden yapacağınız toplu ödemelerle indirim elde edebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken husus indirim ana borcunuzdan değil, ana borcunuza eklenen Yİ-ÜFE artışları üzerinden indirim yapılır.

Borcunuzu mezuniyet tarihiniz itibariyle ilk yılın sonuna kadar tamamını öderseniz Yİ-ÜFE üzerinden eklenen ücretin %30’u borcunuzdan düşülür. ikinci yılın sonuna kadar borcunuzun tamamını ödemeniz durumunda ise Yİ-ÜFE üzerinden %20 oranında bir indirim alırsınız.

 

Unutmadan borcunuzun tamamını ödemeden önce KYK ile telefon görüşmesi yapmanız gerekiyor. Bu görüşme esnasında indirim istediğinizi belirtirseniz size ödemeniz gereken net tutarı iletebilirler.

 

6. Öğrenim kredisinde borç erteleme nasıl oluyor?

Borcunuzu aşağıda ki durumlar dahilinde erteleyebilirsiniz. Erteleyebilceğiniz süre 1 yıl ile sınırlandırılmıştır.

  • . Askerlik
  • . İşsizlik
  • . Yüksek Linsans veya Doktora

Borç erteleme talebiniz için KYK dilekçe göndererek yapabilirsiniz bunun yanı sıra daha hızlı işlem için E-DEVLET üzerinden erteleme başvurusu yapabilirsiniz. DİLEKÇE örnekleri için

http://yurtkur.gsb.gov.tr/Duyuru/22400/borc-erteleme-duyurusu.aspx

Borç ertelemesi yapabilmeniz için ödemenizin başlamamış olması gerekir. Geri ödeme tarihi başlayan öğrenip borçları için erteleme talebi sadece düzenli ödeme yaptıkları taktirde borç erteleme talepleri doğar.

 

7. Kredi borçları siliniyor mu?

Bu soruyu hemen hemen herkes soruyor. Borç silinmesi sadece 2 durum halinde gerçekleşir. Kişinin yani borçlunun vefatı ve borçlunun hastaneden aldığı “kişinin hayatını çalışarak geçindiremez” ibaresi yer alan sağlık raporu . Bu iki durum halinde borç silinmez.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu