Ordu Gezilecek Yerler: Orduda Nereye Gidilir?

Ordu, Karadeniz’in görülmeye değer şehirlerinden biridir, tarihi varlıkları ve doğal güzellikleri ile kendisini keşfedecek gezginleri bekliyor…

Ordu, Doğu Karadeniz’in kapısıdır, bitki örtüsü, doğal güzellikleri, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile turizmde geleceği parlak bir şehirdir. Seyahat planınız eğer Ordu’ya ise listemize bir göz atabilirsiniz.

ordu-nereye-gidilir
ordu-nereye-gidilir

Ordu Gezilecek Yerler: Orduda Nereye Gidilir?

Doğal Güzellikler: Karadeniz’in birçok şehir gibi hayranlık uyandıran doğal güzelliklerine Ordu sahiptir. Vadiler, göller, milli parklar, adalar, nehirler bu doğal güzelliklerin eşsiz parçalarıdır. Mutlaka Ordu’ya gidip keşfedebileceğiniz doğal güzellikler arasında; Asarkaya Milli Parkı, Ordu Çambaşı Yaylası, Tarnasuyu Vadisi, Melet Nehri, Hoynat Adası vardır.

Müzeler: Şehrin geçmişine dair Ordu geziniz sırasında bilgi sahibi olmak ve tarihe tanıklık etmek isterseniz Ordu’daki kültür merkezlerini ve müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, Ordu Müzesi, Taşbaşı Kültür Merkezi görmenizi tavsiye ettiğimiz müzeler arasındadır.

Kaleler: Ordu Kaleleri, Ordu’da gezginlerin uğrak noktasıdır. Bolaman Kalesi, Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi ve Kurul Kalesi’nin eşsiz doğa manzaralarını görmeden Ordu’dan ayrılmayın.

Plajlar: Ordu’da Karadeniz’in masmavi sularının ve tertemiz kumsallarının keyfini çıkarabileceğiniz plajlar vardır. Çaka Kumsalı, Mavi Dünya Plajı ve Efirli Plajı yaz aylarında en çok ilgi gören plajlar arasındadır.

Ordu’nun şehir manzarasını eğer yüksek bir tepeden izlemek isterseniz mutlaka Boztepe’ye çıkmanızı öneriyoruz. Ordu’nun manzarasının keyfini Boztepe’deki seyir teraslarından çıkarabilirsiniz. Ordu Yaylaları ve Ordu fındık bahçeleri de bunun yanı sıra şehirde gezmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerdendir.

 

Yason Burnu: Yason Burnu, Ordu-Perşembe’de bulunur, aynı zamanda bir yarımada özelliğine sahiptir. Yason Burnu, doğal bir güzelliktir, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuştur. Ancak burası turizm bölgesi olmadığından yatırım yapılmamaktadır.

Her yıl buna rağmen ziyaretçilerinde artış olan Yason Burnu, 100 km Çarşamba Havalimanı’na, 20 km Perşembe’ye ve 35 km’de Ordu’ya uzaklıktadır. Yason Burnu’na ulaşım kolaydır ve ilginç de hikayesi vardır. Rivayete göre; bu yarımada da Aronauts’lar İason önderliğinde altın postu aramışlar. Size keyifli ve meraklı bir yolculuğu Yason Burnu’nun doğal güzellikleri ve çevresindeki tarihi kalıntılar sunacak. Yalancı Yason da 300 m batısında bulunur ve birer inci gibi kıyısının her noktasında görünür.

Yason Burnu özellikle su sporları ve dalgıçlar için tercih edilse de siz de keşfedebilirsiniz. Bu Ordu’nun en güzel noktası olan yarımadadan sonra Kadınlar Yokuşu, Turnasuyu Vadisi ve Bolaman Kalesi’ni de gezebilirsiniz.

Taşbaşı Kültür Merkezi: Ordu’nun il merkezinde Taşbaş Kültür Merkezi bulunmakta olup, 1853 yılıyla kültür merkezinin bulunduğu bina tarihlendirilmektedir.

Rumlar tarafından, yapı kilise olarak inşa edilmiştir. Kilise olarak ilk yapıldığı dönemlerde kullanılmıştır. İşlevselliğini 1937-1977 yılları arasına hapishane olarak korumuştur. Halk arasında bu nedenle mapushane olarak anılır. Kültür Bakanlığı tarafından 1983 yılında alınıp, restore edildikten sonra kültür merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Orijinal mimarisine restorasyon çalışmaları sırasında sadık kalınan yapının yalnızca çan kulesi değişmiştir.

Asarkaya Milli Parkı: Karadeniz şehirlerinden Ordu’nun Ünye ilçesinde yer alan Asarkaya Milli Parkı’nda hem piknik yapabilir hem de huzurlu saatlerinizi doğanın içinde geçirebilirsiniz.

Ailenizle ya da dostlarınızla birlikte gidip Asarkaya Milli Parkı vakit geçirebileceğiniz bir yerdir. Milli parkta gezmenin yanı sıra keşif de yapabileceksiniz. Asarkaya Milli Parkı’nda bol yeşil alan bulunur ve spor yapma imkanı da sunar, Ünye gezinize bu noktayı dahil etmenizi öneririz.

 

İlginizi Çekebilir  Ramazanda Nereler Gezilmeli?

Ünye Kalesi: Ünye Kalesi, Ünye ilçesinin en yüksek tepelerinden birine konumlanmış durumdadır.

200 metreyi kalenin yüksekliği bulmakta olup, yapılış tarihi de M.Ö. 200-250 yıllarına kadar inmektedir. Kalenin bulunduğu tepe eldeki bilgilere göre, eski çağlarda yanardağken faaliyetini tamamladıktan sonra üzerine kale inşa edilmiştir. Pers kökenli Pontus Hükümdarı II. Mitradates kaleyi ilk inşa eden isimdir.

Kaya mezarları, kral mezarları, kuyular, mağaralar, denizler ve eski sur kalıntıları Ünye Kalesi’nin içerisinde yer almaktadır.

Ünye Kalesi, şehrin önemli tarihi değerlerinden sadece bir tanesidir ve gezilmesi gereken bir noktadır. Dolmuş ve taksilerle kaleye ulaşabilirsiniz.

Ordu Müzesi: Ordu Müzesi, 1987 yılında ziyarete açılmıştır, üç katlı bir konaktır. Etnografik eserlerin ilk katında sergilendiği konağın diğer katları eski konak yapısı korunarak düzenlenmiştir.

Turnasuyu Vadisi: Merkezine yakın bir yerde Ordu en güzel yürüyüş alanlarından birini gizlemektedir.

El değmemiş güzelliği ile Turnasuyu Vadisi, kendine buraya keşfe gelenleri hayran bırakıyor.

Görsel bir şovla çoğu rengin tonlarını sunan vadi, doya doya gezi yapmak isteyenlerin vakit geçireceği bir noktadır. Kadılar Yokuşu ve Melet Nehri’ni de ziyaret etmeyi unutmamalısınız.

Kendini de yürüyüş rotalarına eklemiştir ve bunun yanı sıra 60 km uzunluğa sahiptir.

Doğanın güzel sesini, renklerin dilini ve akarsuyunun harita tınısının karışımında keşfin tadını yalnızca yürüyüş yaparak çıkarmak istiyorsanız Turnasuyu Vadisi size daha fazlasını verecektir. Sadece siz kendinizi bu harika ötesi doğanın kollarına bırakın.

Ordu Ulugöl: Ulugöl, Ordu-Gölköy’ün dinlendirici bir atmosfer yaratan noktalarından biridir. misafirlerine yeşil ve mavinin en gerçekçi hallerini Ulugöl sunar.

Ordu Ulugöl, Haruniye Köyü ve Süleymaniye Köyü arasında kalır. Yaklaşık il merkezine de 17 km mesafede bulunur. Bir krater gölü özelliklerini taşıyıp, şehrin aynı zamanda en büyük gölü konumundadır. Meşe ve gürgen ormanları ile gölün çevresi çevrilidir.

Piknik yapmak bu doğal manzarada serbest olup, kamp alanı olarak da kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra su, WC gibi ihtiyaçları da karşılamaktadır. Temmuz ayında yapılan Ulugöl Şenlikleri bölgenin en hareketli olduğu dönemdir.

Günübirlik Ordu Ulugöl’e gidebilir, isterseniz birkaç gün kamp yapabilirsiniz.

 

 

 

Gölköy Kalesi: Ordu turizminde önemli bir yere sahiptir. Kale M.Ö. 3. ve 4. yüzyılla tarihlendirilirken binlerce turist tarafından her yıl ziyaret edilmektedir.

Tayfun Paşa Kalesi adı da verilmektedir. Şehit Tayfun Paşa komutasındaki askerler tarafından kahramanca korunmuş olması bunun nedenidir. Ayrıca Ordu’daki işgal edilemeyen tek yerdir. Kale 18. yüzyılda önemini yitirmeye başlamış. 4 km’lik ilçe merkezine mesafede olan Gölköy Kalesi tarih boyunca sığınma, gözetleme ve savunma amaçlı kullanılmıştır.

Kadılar Yokuşu: Kadılar Yokuşu, Ordu’nun Ünye ilçesinde tarihi bir sokaktır. Ayrıca birçok kadının Osmanlı Devleti’nde yetiştiği yer olarak da bilinir.

Kadılar Yokuşu adını bu özelliğinden dolayı almıştır. İl merkezinde bulunan yokuş, mutlaka bu yörenin gezilmesi gereken yerlerinden biridir. tarihi ünye evleri yokuşu süsler. Ünye’ye kadılar tatillerinde gelip kendilerine konak tipi ev yaptırmışlardır. Bir gün Ordu’ya yolunuz düşerse kesinlikle burayı gezmelisiniz. Tabi bu sokakla Ordu’nun güzellikleri bitmez. Yason Burnu, Turnasuyu Vadisi, Melet Nehri, Bolaman Kalesi, Ordu Müzesi Ordu’nun gezilecek yerleri arasındadır.

Melet Nehri: Melet Nehri, Ordu’nun Mesudiye ilçesinde bulunur ve Türkiye sınırları içerisinde olan nehirlerden biridir. bu bölgeyi çevreleyen dağların küçük akarsuları tarafından oluşmuştur. Melet nehri, tabiatın güzelliklerinin bir örneğidir. Melanthios adı ile antik çağda anılmaktaydı.

Kuzeye doğru nehrin aktığı bölgelerde tarihi yapıtlar bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu