Sigaranın Zararları ve Hastalıkları

Sigaranın zararları sağlığımıza ne kadar çok kötü yönde etki ettiğini herkes bilmektedir. Fakat buna rağmen insanlar sigaranın ne kadar zararlı olduğunu bildiği halde kullanmaktadır. Sigara içen kişilerin çevresindeki kişilerde etkilenebilmektedir. Bundan etkilenen kişilere pasif içici denmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün bir istatistiğine göre üç yetişkinden bir tanesi sigara kullanmaktadır. Dünyada her sene tam dört milyon insan sigaradan hayatını kaybetmektedir. Fakat bunun gelecek yirmi yılda on milyona kadar çıkacağı tahmin edilmektedir. Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere birçok ölümcül hastalığa sebep olmaktadır. Kalp ve damak tıkanıklıklarına da sebep olmaktadır.

 

SİGARANIN TETİKLEDİĞİ HASTALIKLAR

Sigara, tütün, puro gibi içecekler akciğer kanserine neden olmaktadır. Sigara İçme oranının düştüğü ülkelerde akciğer kanserinin gözle görülür bir şekilde azaldığı görülmüştür. Akciğer Kanseri dünya genelinde en çok ölüme sebep olan kanser çeşididir. Akciğer kanseri genellikle geç fark edildiği için tedavi süresi de uzun olabilmektedir. Erken fark edilmesi akciğer kanserinde tedavi de başarıyı artırmaktadır.

 

Akciğer Kanserinin Belirtileri

Akciğer Kanseri genellikle ilerleyen zamanlarda fark edilmektedir. Bu da tedavi sürecini zora sokmaktadır. Akciğer kanseri olan hastaların yüzde yirmi beşi herhangi bir belirtiye rastlanmamışken hastalığını öğrenmektedir. Bu kişiler genellikle başka bir hastalığının sonucunda akciğer kanseri teşhisine rastlamaktadır. Bundan dolayı düzenli olarak kontrol ettirmek, röntgen çektirmek insanlar için önemlidir. Böylece erken teşhisle zarar görmeden kendinizi kurtarabilirsiniz.

Akciğer kanserinin başlıca belirtileri şunlardan oluşmaktadır.

  • sigara içme resimŞiddetli Öksürük, öksürüğün şiddetinin giderek artması ve öksürme aralığının artması
  • Göğüste ağrı, baş arısı
  • Tükürüldüğünde kan gelmesi, öksürüldüğü zaman ağızdan kan gelmesi
  • Nefeste darlık hissetmek, Nefes alıp verirken hırıltı hissetmek
  • Yutkunurken zorlanma, boğazda daralma hissi ve seste kısıklık meydana gelmesi
  • Akciğerde zatürre meydana gelmesi, sık sık bronşit olması ve bunun uzun sürmesi
  • Yüz ve boyunda şişlik oluşması
  • İştahsızlık, zayıflama, sarılık

 

Larenks Kanseri (Gırtlak Kanseri)

Gırtlak hastalıklarını kulak Burun Boğaz Uzmanına giderek teşhis edebiliriz. Erken teşhis sonucunda sadece ses tellerinde sorun olabilir. Bu durumda tedavi hasta ve görevliler tarafından kolaylaşacaktır. Fakat akciğer, kemik ve beyin gibi organlarımıza kan yoluyla sıçradığı zaman tedavide başarıya ulaşma şansı biraz düşmektedir.

 

Ağız Kanseri

Ağız kanseri erken teşhis sonucunda rahat bir şekilde tedavisi mümkündür. Bu yüzden erken teşhis edilmesi önemlidir. Ağız kanseri ilk başlarda genellikle dudak veya ağzın tabanında bulunur. İlerleyen zamanlarda teşhis konmadığı takdirde vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ağız kanserinin belirtisi erken görünür. Bu yüzden belirtiler oluşur oluşmaz doktorunuza başvurmak tedaviyi oldukça kolaylaştırır.
Ağız kanserinin değişik şekillerde tedavi çeşitleri bulunmaktadır. Kanserin ne kadar yayıldığına bağlı olarak bir tedavi yöntemi seçilmektedir. Ağız kanseri bulaşıcı mı diye merak ediyorsanız, hayır ağız kanseri bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu hastalıktan ağız bakımımızı yaparak, ağız ve diş hijyenimize dikkat ederek korunabiliriz.

İlginizi Çekebilir  Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

 

Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri

Bu kanserin oluşmasında sigaranın etkisi hastalığı iki ila dokuz kat arttırmaktadır. Sigara ne kadar çok tüketilirse bu hastalığın belirme oranı o kadar kısalır. Sigarayı bıraktıktan yedi yıl sonra bu hastalığa yakalanma oranı sigara içmeyenlerin oranına inmektedir.

 

Pankreas Kanseri

Midenin arka tarafında yatay şekilde alta doğru şekilde bulunur. Pankreasın en önemli görevi sindirim ve enzimlerin salgılanmasıdır. Pankreas kanseri hastalığının teşhisi önceden yapılsa dahi seyrini belirlemek oldukça zordur. Diğer kanser çeşitlerine göre hızlı yayılmaktadır. Karın Ağrıları ve sarılık bu hastalığın bazı belirtileridir. Hastalığın sonucunda kilo kaybı, bağırsak sorunları kusma ve mide bulantısı ortaya çıkabilir.

 

Koroner Kalp Hastalığı

Kalbe kan ve oksijen sağlamakla görevli damarların giderek daralmasına Koroner Kalp Hastalığı denir. Bu hastalığın sonucunda göğüs ağrısı, nefes darlığı, sersemlik, soğuk terleme, bulantı ve kalp krizi ortaya çıkabilir.
Türkiye de en çok görülen ölüm sebebidir. Belirtileri uzun süre kendini belli etmez. En sık belirtisi ise göğüs ağrısıdır.

 

Peptik Ülser

Peptik Ülser Hastalığının en yaygın belirtilerinden bir tanesi karın ağrısıdır. Kemirilme ya da ağrı hissi oluşur. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma, kilo kaybı diğer belirtilerindendir. Sigara Kullanımı bu hastalığı tetiklemektedir. Aynı zaman da yüksek miktar da alkol kullanımı da hastalığın riskini artırmaktadır. Bu duruma stres te direk olarak etki etmektedir. Stresli zamanlarda bu hastalığın belirtileri daha da ortaya çıkmaktadır. Yani stresten uzak durmak önemlidir. Günlük hayatta stressiz olmak mümkün olmayabilir. Bu durumda sevdiklerinizle vakit geçirmek ya da egzersiz tercihiniz olabilir.

 

SİGARANIN AĞIZ SAĞLIĞINA OLAN ETKİSİ

Sigara ağızda koku yaratmaktadır. Sigara ağız içi kimyayı bozar ve ağızın doğal yapısını yok eder. Dişlerde bakteri oluşumu görülür. Bunda sigaranın etkisi çok büyüktür. Sigaranın ağıza verdiği en büyük zararlardan birisi de lökoplakidir. Yani beyaz damak hastalığı. Bu hastalık kanserin öncüsü olabilmektedir.
Bu hususlara çok dikkat edilmeli ve sigara içiyorsak sevdiklerimizin yanında dumanını onlara solutarak onları pasif içici durumuna düşürmemeliyiz.

 

SİGARANIN DNA ÜZERİNE ZARARLARI

Sigaranın insan sağlığına verdiği zararlar o kadar çok ki. Her gün üzerine bir yenisi daha ekleniyor. Sigara dumanının içinde altmıştan fazla kimyasal maddenin DNA ya yapışarak hücrelerde değişime neden olduğu söylenmekte. Böylece Kanser riski ortaya çıkmaktadır. Buda sigara kullanımının insanlara ne büyük zararlar verdiğinin bir göstergesidir.

 

SİGARANIN VÜCUDUMUZDA İZLEDİĞİ YOLLAR

  • Ağız ve buruna etki eder.
  • Nefes borusuna ulaşır.
  • Yemek borusuna iner.
  • Mideye ulaşır.
  • Hava yolları yani bir diğer adı bronşlar.
  • Akciğer, hava kesecikleri
  • Kılcal damarlara ulaşır ve burada kana geçer.
  • Sağ kalbe ulaşır. Ulaştıktan sonra bütün vücuda pompalanır.
  • Damarlardaki sistemle birlikte bütün vücudu dolaşır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu