Strateji nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Bir milletin ve ya milletlerin ülkelerini savunmak için askeri, siyasi, ekonomik ve manevi güçlerini belirli bir plan ve düzenle kullanmak şekline strateji denir. Strateji kelimesi strategos kökünden gelmektedir ve eski Yunanca da “ Generalin sanatı “ anlamına gelmektedir. Farklı zamanlarda da farklı tabirler yapılmıştır. Bu tabirlerde kullanılan strateji malzemelerinin değişmesine göre tabirlerde değişmektedir.

Harp 1950’lere kadar sadece askeri bir olay olarak görülürdü. Fakat İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaşlarda silahlı kuvvetlerin yanı sıra ekonomi,  sosyal ve psikolojik birimlerinden olduğu görüldü ve sonra topyekûn savaş kelimesi ortaya çıktı.

Strateji uygulandığı alanlara göre farklı isimler aldı. Bunlar milli strateji, savunma stratejisi askeri strateji, kurumsal strateji kurumsal stratejisi gibi stratejiler ortaya çıktı. Bunların bir kaçını inceleyelim.

 

Strateji çeşitleri

Milli strateji nedir

Bir milletin varlığını ve birliğini savunmak için uluslar arası hukuka uygun olarak devletin kabul etmiş olduğu genel siyasete “ Milli strateji” denir.  Devlet hayatından devletin çıkarları ile ilgili olan hedeflere ulaşmak ve bunlara en iyi şekilde ulaşmak devlet yöneticilerinin en önemli görevlerindedir. Çağımızda devlet faaliyetlerinin tesadüflere bırakılmayıp belirli bir mantık çerçevesinde bilimsel ve gerçekçi yöntemlerle, sağlam bir muhakeme yöntemine dayandırılmış olması çağdaş devlet sisteminin zorunluluklarındandır. Milli stratejinin belirlenmesinde önemli olan öğe milli menfaatlerdir. Yani milli strateji milli menfaatler ile sınırlıdır.

strateji nedir1

 

Kurumsal stratejisi

Bir kurumda kurumun uzun süre boyunca başarıyı artırmak için yapılan faaliyetlere kurumsal strateji denir. Bu strateji bir kurumun amaç ve hedeflerine ulaşması için neler yapması nerede bulunması hangi alanlarda faaliyet göstermesi gerektiğini gösteren stratejidir.

Kurumsal strateji çeşitleri

  • Büyüme stratejisi
  • Küçülme stratejisi
  • Çeşitlendirme stratejisi
  • Tasarruf stratejisi
  • Tasfiye stratejisi gibi çeşitleri bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir  Avokado Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dikkat edilmesi gerekenler

  • Kurumun işlev ve faaliyet konuları açık bir şekilde belirtilmeli ona göre strateji oluşturulmalıdır.
  • Kurumun devam edebilmesi için gerekli olan her şey belirlenmelidir.
  • Kurumun kapasitesinin yükselebilmesi için çalışanların yapması gereken şeylerin belirlenmesi gerekir.
  • Kurumun daha etkin bir yer edinmesi için alınabilecek tedbirler tespit edilmelidir.
  • Kurumun rekabet ortamında ki işlevini artırmak için yapılabilecek işler ortaya konulmalıdır.

Saldırgan strateji

Bu stratejiyi uygulayan firmalar hırslı firmalar olarak tanımlanabilir. Bu strateji ile firma diğer firmalardan önce bir malzemeyi pazara sürerek daha fazla kitle sahibi olup daha fazla kar etmeyi amaçlayan stratejidir. Bu firmalar riski severler ve uygun gördükleri şeylere çok fazla miktar yatırım yaparlar. Burada çalışanlar hırslı ve enerjik kişiler olmalıdır.

Savunma stratejisi

Bu stratejiyi ise saldırgan stratejisine göre daha uysal ve daha sinsi olarak tanımlamak mümkündür. Çünkü bu firmalar biraz geri de kalırlar ve diğer firmaların hata yapmalarını beklerler ve hata yaptıkları zaman bu hataları gidererek ürünlerini pazara sürerler. Bu firmadaki çalışanlar genellikle tasarımcı, yazılımcı, teknik elemanlardan oluşur.

Karma strateji

Büyük firmalar farklı ülke pazarlarında bulunduğu için birden farklı strateji kullanmak zorunda olurlar. Bir pazarda savunma stratejisi kullanırken diğer pazarda saldırı strateji kullanmak zorunda kalabilir. Bu stratejiye karma strateji denir. Fakat böyle olduğu zaman farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Mesela firma bir stratejiye alıştıktan sonra diğer stratejiye uyum sağlaması zor olabilir. Bu durum ortaya çıkmış ise bir den fazla yönetici ile çalışarak bu durumu kendileri için karlı hale getirebilirler. Bunun gibi birçok strateji çeşitleri bulunmaktadır. Fakat bu stratejiler en çok bilinen stratejilerdir. Umarım faydalı olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu