Şalazyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Şalazyon, başın üzerinde bulunan hassas, topaklı, kabarcık benzeri bir lezyondur. Şalazyon, göz kapaklarında görülen yağ bezlerinin lokalize şişmesidir. Şalazyon zamanında tedavi edilmezse görüşünüzde kalıcı hasara neden olabilir.

Şalazyon Belirtileri Nelerdir? 

Şalazyonun en yaygın belirtisi küçük, kırmızı ve hassas şişliktir. Göz kapağındaki yumru bezelye büyüklüğünde olabilir ve göz kapağının herhangi bir yerinde olabilir. Ancak büyük olduğunda alnınızda da hissedebilirsiniz. Yumruya ek olarak, yaşayabileceğiniz kaşıntı, yanma hissi ve ağrı gibi başka belirtiler de vardır, ancak bu belirtiler tedavi olmadan geçme eğilimindedir.

Şalazyondan Nasıl Kurtulunur? 

Bir şalazyon sonunda tedavisiz geçecektir, ancak önleyici tedbirler almak veya tedavi görmek, ondan hızlı bir şekilde kurtulmanıza yardımcı olabilir. Şalazyon nedeniyle görüşünüzde kalıcı hasar riski genellikle çok düşüktür. Ancak şalazyon zamanında tedavi edilmezse komplikasyonlar olabilir.

Şalazyondan kurtulmanın birkaç yolu vardır. İster ilaçlı ister ilaçsız kendiniz tedavi edebilirsiniz. Ayrıca yumru hala devam ediyorsa ve günden güne büyüyorsa doktor tavsiyesi alabilirsiniz.

şalazyon
şalazyon

Şalazyon Nasıl Önlenir?

Göz kapaklarınızı temiz, sağlıklı ve nemli tutarak sarkmayı önleyebilirsiniz. Göz tahrişini ve güneş ışığına maruz kalmanın neden olduğu enfeksiyonu önlemek için UV korumalı güneş gözlüğü kullanın. Yağlarınızı nemli tutmak için suni gözyaşı da kullanabilirsiniz. Şalazyonun göz kapaklarınızda neden olabileceği kuruluk ve tahrişi gidermek için topikal bir merhem kullanın.

Şalazyonunuz olduğunda günün farklı saatlerinde büyüyüp küçülmeye devam edecektir. Sizi sürekli tahrişten uzaklaştırmak için büyüyecek ama bir dahaki sefere tekrar küçülmeye başlayacak. Kendinizi yorgun veya aşırı yorgun hissedebilirsiniz ama şimdi o ağrı yüzünden hiç uyuyamıyor musunuz?

Şalazyon Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Çoğu insanda ergenlik döneminde bir şalazyon ortaya çıkar. Ama çocuklarda da ortaya çıkabilir. Yaşlı insanların göz kapağında da görünebilir.

Şalazyonun Nedenleri Nelerdir? 

Şalazyon, bezlerin kirpiklerinize ve cildinize yağ salma kabiliyetine müdahale edebilen meibomian bezinin iltihaplanmasından kaynaklanır. Göz kapağınızda tahrişe, kaşıntıya ve ağrıya neden olabilecek küçük bir yumru büyüyecektir. Yumru, ağrılı kırmızı bir yumru veya kapağınızda rahatsızlık ve tahrişe neden olan sert bir tortu haline gelebilir. Bir şalazyona karşı önlem almazsanız büyümeye devam edebilir ve kalıcı hasara neden olabilir.

Şalazyon Tedavileri Nelerdir? 

Tezgâh üstü ilaçlı bir ürünle şalazyonun hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi çok kolaydır. Bir steroidden (topikal olarak uygulanan) bir anti-inflamatuar merheme (topikal olarak kullanılan) veya her ikisini birlikte kullanabilirsiniz. Şalazyonunuz için kullanabileceğiniz ev ilaçları da var ancak bu işlemin doğru ekipmana ve deneyime sahip olduğu bir yerde yapılması için bir doktora danışmayı önerenler de var.

İlginizi Çekebilir  Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? Sebebi Nedir?

Bir şalazyon hakkında endişelenmeniz gereken tek zaman, o kadar büyüdüğü ve görüşünüzü engellediği zamandır. Bu durumda da yapabileceğiniz birçok şey var. Yapabileceğiniz bir şey, bir göz doktoruna (göz uzmanı) sevk için göz doktorunuza gitmektir. Gerekirse, sarkmayı kaldırabilir ve görüşünüzü geri yükleyebilir.

Ayrıca, bu işlemi yaptırmadan önce, bu işlemin sizin üzerinizde bu tür işlemlerde deneyim sahibi olduğu yerlerde bu işlemi yaptırmanın risklerini sorduğunuzdan emin olun çünkü çoğu zaman tüm doktorlar bu tür işlemleri gözlere zarar vermeden yapma konusunda deneyimli değildir.

Ayrıca göz kapağı iltihabı olan ve şişlik, kızarıklık, kaşıntı ve yanmaya neden olan blefarit gibi komplikasyonlara da dikkat edin. Bir şalazyondan kaynaklanabilir veya kendi kendine ortaya çıkabilir.

Blefarit genellikle göz kapağınıza sıcak kompresler ve iltihap önleyici göz damlaları veya merhemler kullanılarak tedavi edilir.

şalazyon
şalazyon

Şalazyon Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Şalazyon tedavisi antibiyotikler veya steroid damlaları/merhemleri (şiddetine bağlı olarak) içerebilir. Aşırı durumlarda, başka bir tedavi programına girmek istemiyorsanız, bir şalazyonun cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekebilir. Şalazyon, göz kapağındaki yağ bezinin şişmesidir, bu nedenle tedavi, yumruğunuzun büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak değişir. Doktorunuz, ağrılı olmadıkça veya görüşünüzde sorunlara neden olmadıkça bir şalazyon tedavi etmeyecektir.

Erken yakalanırsa, çoğu şalazyon, kalıcı herhangi bir yan etki olmaksızın topikal olarak tedavi edilir. Şalazyon için en yaygın tedavi, bezlerinizdeki sertleşmiş yağları sıvılaştırmaya yardımcı olan sıcak kompreslerdir. Bunu evde ellerinizi yıkayarak, temiz bir bezi ılık suyla ıslatarak ve günde birkaç kez kapalı göz kapağınıza 6-10 dakika sürerek yapabilirsiniz. Doktorunuz ayrıca bir anti-inflamatuar göz kremi veya damlası önerebilir. Şalazyon ne kadar fazla olursa, tedaviniz o kadar fazla doktor içerecektir.

Şalazyon tedavi edilmezse kapak iltihabına ve hatta körlüğe neden olabilir. Bir şalazyon için en yaygın tedaviler antibiyotik merhemler veya ameliyattır. Ayrıca, nelere sahip olduğunuzu ve bununla ne yapılması gerektiğini belirlemek için deneyimli bir doktor gerekeceğinden, ofise veya kliniğe gittikten sonra doktorunuzu görebilirsiniz.

Çoğu doktor, göz kapağınızdan ameliyat olacaksanız, hemen ihtiyacınız olmadıkça ameliyattan en az bir hafta önce rezervasyon yaptırmanızı önerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu